Poetin-criticus onthult bizar misdaadverhaal
Aleksej Navalny, die op termijn de eerste Russische president ‘die niet steelt of liegt’ wil worden, is al jaren een doorn in het oog van het Kremlin. Foto: AFP

Aleksej Navalny, de bekende Russsiche oppositiepoliticus en sociaal activist, heeft ophef veroorzaakt in Rusland met een opmerkelijke reportage over de Russische topaanklager Joeri Tsjajka. De procureur zou banden hebben met een Russische maffiaorganisatie, die een lange reeks misdaden op haar geweten heeft.

Een 45 minuten durend filmpje dat de ex-burgemeesterskandidaat uit Moskou Aleksej Navalny (39) op 1 december postte op YouTube beroert al dagenlang de sociale media. De onthullingen over zijn procureur-generaal Joeri Tsjajka veroorzaken heel wat ophef. De topaanklager en zijn familie blijken verwikkeld te zitten in een kluwen van misdaad en bedrog.

Grieks hotel eerste schakel in maffioos netwerk

Het begon allemaal toen Navalny het vijfsterrenhotel ‘Pomegranate’ in Griekenland ontdekte, dat in het bezit bleek te zijn van Tsjajka’s zoon Artjom en de ex-vrouw van Tsjajka’s rechterhand, Olga Lopatina. Zij en haar ex-man beheerden echter ook een suikerfabriek samen met Sergej Tsapok, een beruchte maffialeider. Niet zo’n aangename ontdekking voor de procureur, aangezien Tsapok ook zit achter de gruwelijke 'Koesjtsjevskaja'-moorden. In dit dorp in de Zuid-Russische provincie Krasnodar werd in november 2010 een volledige boerenfamilie op wrede wijze afgeslacht omdat ze niet wilde toegeven aan afpersing. Dit verhaal op zich zorgde al voor veel ophef in Rusland, maar het legde ook een crimineel netwerk bloot dat het dorp in zijn greep hield.

De maffioze organisatie van Tsapok terroriseerde Koesjtsjevskaja al 20 jaar. Vrouwen en kinderen op weg naar school werden willekeurig opgepakt op straat en verkracht. De lokale autoriteiten keken de andere kant op en legden alle klachten van ontvoeringen, verkrachtingen en moorden naast zich neer. Uit het journalistieke onderzoek zou nu dus blijken dat Tsjajka hier een belangrijke rol in speelde.

Het Kremlin ontkent alle betrokkenheid

De topaanklager ontkent alles, maar kwam tot dusver niet met inhoudelijke argumenten tegen de aantijgingen op de proppen. De Russische eerste minister Dmitri Medvedev verklaarde dan weer niet te willen teruggaan naar de jaren 1930, ‘toen Stalin tijdens zijn grote zuivering tal van onschuldige mensen veroordeelde’. Bovendien stelde het Kremlin dat deze affaire vooral betrekking heeft op de kinderen van Tsjajka, en hijzelf (en het regime) helemaal niets met de zaak te maken hebben.

Hoelang kan Moskou echter blijven zwijgen? Het Russische gerenommeerde zakenblad Vedomosti riep de regering alvast op om een objectief en transparant onderzoek te voeren naar de feiten. ‘In een normaal land worden dergelijke openbare beschuldigingen publiek behandeld. Niet alleen door de betrokken mensen, ook door hun leidinggevenden.’

Klokkenluider Aleksej Navalny 

Oppositieleider Aleksej Navalny voert al langer strijd tegen de wijdverspreide corruptie in zijn thuisland. Het regime van de Russische president Vladimir Poetin (‘dat bestaat uit een partij van schurken en dieven’) moet het geregeld ontgelden in zijn videoblogs en tijdens zijn georganiseerde massademonstraties. Vaak worden de aantijgingen van corruptie gewoon doodgezwegen door het Kremlin, maar Navalny werd ook al een aantal keer opgepakt op beschuldiging van verduistering en fraude. Uit vrees voor de reactie van zijn aanhangers werd hij telkens echter onder voorwaarden vrijgelaten. Zijn broer Oleg zit wel voor 3,5 jaar achter de tralies, volgens Navalny alleen maar om politieke druk uit te oefenen op zijn familie. 

De rechtszaken tegen hem en zijn broer hielden Navalny dus niet tegen om opnieuw tegen de schenen van het Kremlin te schoppen. Het wordt nu afwachten of dit nieuwe schandaal de Russische regering een permanente deuk in haar imago zal bezorgen, of dat het Kremlin er opnieuw in slaagt om de plooien glad te strijken.