U dacht dat u alles wist over Star Wars? Think again, you will
Foto: Lucasfilm Ltd.
‘A long time ago in a galaxy far, far away....’ sprak Miss Piggy de stem in van Yoda, lag een hamburger aan de basis van een legendarisch ruimteschip, en waren er drie acteurs nodig om Darth Vader neer te zetten. Vijftien opmerkelijke feiten over Star Wars:

De makers van de eerste Star Wars-films hadden geen idee hoe ze Yoda op het filmscherm moesten krijgen. George Lucas speelde initieel met het idee om Yoda door een aapje te laten spelen. Onder het motto 'do or not do, there is no try' kreeg het diertje een masker aangemeten en werd het getraind om met een wandelstok over de set te paraderen.  

Ook andere weetjes over het ontstaan van het personage zijn het vermelden waard: het personage zou eerst Buffy heten, maar die naam haalde de film niet. Frank Oz, de stem achter Miss Piggy, werd ook gevraagd om Yoda in te spreken. En een laatste: make-upartiest Stuart Freeborn nam voor het uiterlijk van de jedi zijn eigen gezicht en dat van Einstein als voorbeeld. 

E.T. kreeg een cameo in Star Wars: Episode I The Phantom Menace. Spielberg had zelf eerst een verwijzing naar Star Wars opgenomen in E.T. the Extra-Terrestrial: het ruimtewezen achtervolgt er op Halloween een kindje dat verkleed is als de jedi. George Lucas beloofde Spielberg daarop het buitenaardse wezen een rol te geven in zijn volgende Star Warsfilm.

De films brachten enkele unieke geluidseffecten uit de filmgeschiedenis op. Chewbacca's stem bestaat uit een mix van dierengeluiden: beer, leeuw, walrus en das. R2-D2's biepjes zijn een synthesizerversie van kindergeluidjes die geluidsdesigner Burtt zelf eerst maakte. De beruchte ademhaling van Darth Vader verkreeg hij dan weer door een microfoon in de regulator van een duikfles te stoppen. En het gezoem van de lichtzwaard bouwde hij op door het geluid van een oude filmprojector te mengen met het gebrom dat een microfoon oppikte van een tv-toestel. 

R2-D2 is filmjargon voor ‘Reel 2, Dialogue 2’. Monteurs verwezen op die manier naar fragmenten uit de opnames. Volgens de interne filmlogica werd dat ‘Second Generation Robotic Droid Series-2’.

George Lucas wilde dat zijn set er gehavend en stoffig uit zag, en ergerde zich blauw telkens hij op een nette set toekwam.

De filmbonzen hadden Chewbacca graag in een shortje gezien, ze waren bang dat een naakte Wookie op protest zou stoten bij het publiek. Met Fishers - prinses Leia - outfit in Return of the Jedi hadden ze dan weer minder problemen. De actrice wilde haar vormen in de derde film beter tot hun recht laten komen dan in de eerste twee, en had een sexier outfit gevraagd. Al kreeg ze met haar onthullend slavenkostuum waarschijnlijk meer (of minder, afhankelijk van het perspectief) dan waar ze voor gevraagd had. Het topje bleek zo onthullend dat verschillende scenes opnieuw opgenomen moesten worden.

Volgens Lucas zelf lag een hamburger aan de oorsprong van de vorm van de Millennium Falcon. Het conceptuele model zag er heel anders uit -lang en cilindervormig - maar leek te hard op een toenmalige populaire tv-serie. Lucas vroeg zijn team daarom een ruimteschip te maken dat eruit zag als een vliegende hamburger die door de ruimte gleed als een zonnebaars.  

Liam Neeson, die Qui-Gon Jinn speelt in The Phantom Menace, was te groot voor Star Wars. Letterlijk. Doorgangen op de set moesten worden verbouwd zodat de acteur door de deur kon, met een extra productiekost van 136.000 euro tot gevolg.

Mark Hamill, u beter bekend als Luke Skywalker, raakte gewond in een auto-ongeval na de eerste opnames. Omdat zijn gezicht gehavend was, waren reshoots onmogelijk. Hij liet later weten dat enkel zijn neus gebroken was, omdat de geruchten over plastische chirurgie steeds grotere vormen aannamen.

In pre-CGI-tijden werd Jabba The Hutt recht gehouden door poppenspelers. Er waren er waren er zeven nodig om hem tot leven te laten komen en de juiste bewegingen te geven. Drie medewerkers zaten in de pop, twee zaten aan de knoppen om zijn ogen tot leven te wekken, iemand zorgde voor rook en een laatste medewerkers hield zich bezig met de ademhaling.

Harrison Ford werd per ongeluk gecast voor de rol van Han Solo. George Lucas wilde een nieuw gezicht voor de held, en dacht voor de rol eerder aan Kurt Russell, Nick Nolte of Christopher Walken. Omdat hij eerder met Ford had samengewerkt, vroeg hij hem om souffleur te zijn tijdens de audities. Hij deed dat met verve, zodat Lucas uiteindelijk toch toegaf.

Luke Skywalker heeft maar liefst drie vaders, want Darth Vader bestaat uit drie acteurs. James Earl Jones zorgde voor de stem, Sebastian Shaw was het gezicht van de man in close-ups, en David Prowse liep met zijn indrukwekkende lengte in het pak rond op de set.

Omdat de afdeling Special Effects van 20th Century Fox was opgedoekt, richtte George Lucas zijn eigen bedrijfje ‘Industrial light and magic’ op.

George Lucas’ werktitel voor de eerste Star Wars-film was ‘Adventures of Luke Starkiller, As Taken From The Journal Of the Whills, Saga I: The Star Wars’. Het script werd echter verschillende keren aangepast, de titel werd ingekort naar ‘The Star Wars’ en landde uiteindelijk op: ‘Star Wars: A New Hope’.