Negen minuten applaus voor Angela
Foto: REUTERS

Angela Merkel heeft het weer klaargespeeld: de tegenstand tegen haar vluchtelingenbeleid leek gisteren op het partijcongres verdwenen als sneeuw voor de zon.

Zondag was er een compromis bereikt tussen de partijtop en enkele groepen van ‘opstandelingen’, die vonden dat het aantal asielaanvragers en vluchtelingen dat Duitsland kan opnemen, begrensd moet worden. Zo veel, en geen man, vrouw of kind meer.

Merkel, die absoluut niet wil weten van een bovengrens, paaide hen met een lichte aanpassing van de congrestekst. Er komt geen ‘begrenzing’ van het aantal vluchtelingen, wel ‘een voelbare vermindering’ van de immigratie. Want anders zou de immigratie de draagkracht van staat en maatschappij wel eens te boven kunnen gaan.

Tijdens haar toespraak op het congres, gisteren, nam ze bewust geen afstand van haar inmiddels bekende mantra ‘wir schaffen das’ - het zinnetje waarmee ze volgens haar critici eind augustus de deur wagenwijd openzette voor de aanzwellende vluchtelingenstroom. Ze herhaalde het zelfs. ‘Ik kan dat zeggen, omdat het tot de identiteit van ons land behoort grootse dingen te presteren’, zei ze. ‘Uit puin een economisch wonder creëren, een gedeeld land samenvoegen. Het is ons wezen dat we bereid zijn te tonen wat in ons zit.’ En de beslissing om de grenzen te openen, zei ze ook nog, ‘was niet meer of minder dan een humanitair imperatief’.

De partij schaarde zich als één man achter haar. Liefst negen minuten applaus en staande ovatie kreeg ze na haar toespraak. (Wat overigens geen record is - ooit haalde ze 13 minuten, berekende de Süddeutsche Zeitung). Haar vluchtelingenbeleid kan ze zonder al te grote wijzigingen voortzetten.

Voor wie er nog aan twijfelde: Merkel heeft het weer geschafft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in