Eredoctoraat voor choreograaf Alain Platel

De Gentse universiteit reikt op 18 maart een institutioneel eredoctoraat uit aan Alain Platel, choreograaf, regisseur en oprichter van het dans- en theatergezelschap Les Ballets C de la B.

Met het eredoctoraat aan de orthopedagoog van opleiding wil de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen de vijftigste verjaardag van haar opleiding Orthopedagogiek in de verf zetten, meldt de UGent.

Alain Platel is voor de vakgroep Orthopedagogiek zowel inspirator als ambassadeur van twee grote lijnen van haar onderzoek: een specifieke invulling van het concept ‘diversiteit’ en de keuze voor zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek.

Andere eredoctoraten

Op de herdenking van de stichting van de Universiteit Gent worden nog vijf andere eredoctoraten uitgereikt, onder andere aan professor Martha Crenshaw (Stanford University), een van de pioniers van de terrorismestudies.

Verder wordt ook de Chief Economist van het IMF, professor Olivier Blanchard (Massachussetts Institute of Technology) gehuldigd. Professor Blanchard speelde een bepalende rol voor de beleidsreactie van overheden tijdens en na de financiële crisis.

Een ander eredoctoraat gaat naar professor Louise Ryan (University of Technology, Sydney), een pionier in het meten van toxiciteit. Ook wordt professor Sir Michael G. Marmot (University College London) gehuldigd, hij onderzocht dat hoe lager de sociale status, hoe slechter de gezondheidstoestand van mensen is.

Tot slot wordt nog een eredoctoraat uitgereikt aan professor José L. Torero (University of Queensland), vanwege zijn link met de onderzoeks- en onderwijsactiviteiten van de vakgroep Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding.