De Libanese mensenrechtenorganisatie KAFA gaat met een opmerkelijk filmpje de strijd tegen kindhuwelijken aan in het land.

De Libanese mensenrechtenorganisatie KAFA (Enough Violence and Exploitation) zette een trouwreportage in scène, waarin een twaalfjarig meisje op de dijk poseert voor trouwfoto’s met een man die haar grootvader had kunnen zijn. De reacties van voorbijgangers lopen uiteen van felicitaties tot grote verontwaardiging. Eén vrouw dreigt het meisje te zullen meenemen. ‘Ik was op weg naar de fitness, maar nu ik dit zie zijn mijn voeten bevroren’, klinkt het. Het toneelstuk, met het bijhorende filmpje, is een sociaal experiment om te peilen naar de hedendaagse houding van Libanezen tegenover kindhuwelijken.

Officieel mogen meisjes in Libanon pas trouwen wanneer ze zeventien zijn, maar als de ouders toestemming geven, kunnen ze ook al op negenjarige leeftijd in het huwelijksbootje stappen. Libanon werkt nu aan een wet om dat laatste te veranderen. 

'Genoeg'

Toch vrezen lokale mensenrechtenorganisaties dat er hierdoor niet veel zal veranderen. Religieuze gemeenschappen volgen vaak alleen de traditionele familiewetten. Volgens UNICEF trouwt één procent van de meisjes in Libanon voor ze vijftien zijn. 

KAFA, wat 'genoeg' betekent in het Arabisch, voert al vier jaar campagne tegen Libanons weigerachtige houding om artikel 16 van het VN-verdrag 'inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen' uit 1979 volledig te erkennen. In dat artikel staat dat vrouwen zelf hun echtgenoot moeten kunnen kiezen.

Buiten Libanon

De verborgen camera doet denken aan het campagnefilmpje van Plan België waarin Zita Wouters, de dochter van zanger Koen Wouters, een kindbruidje speelt.

Per minuut treden 27 minderjarige meisjes over de hele wereld in het huwelijk. 15 miljoen meisjes trouwen ieder jaar voor hun achttiende verjaardag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig