Tweede Michelinster voor The Jane
Sergio Herman en Nick Bril Foto: dirk kerstens

Een maand later dan gepland, door de aanslagen in Parijs, werd maandag de Michelingids België en Luxemburg 2016 voorgesteld en kunnen we opnieuw de culinaire sterrenstatus voor ons land opmaken. The Jane van Sergio Herman en Nick Bril werd beloond met een tweede ster, en dat op amper twintig maanden tijd. Nog twee restaurants kregen een tweede ster.

Hoewel veel chef-koks Michelin de jongste jaren de rug toekeren omdat de druk te groot wordt en sommigen zelfs een ster weigeren, wordt in de culinaire wereld toch uitgekeken naar de jaarlijkse sterrenuitreiking. De voorstelling van de zestigste editie van de Michelingids België en Luxemburg 2016 was oorspronkelijk gepland voor vorige maand, maar door de aanslagen in Parijs werd beslist om het evenement uit te stellen.

Acht Belgische restaurants krijgen een eerste ster toegekend, waaronder ook Bistrot du Nord, het Antwerpse restaurant van Michaël Rewers. De andere nieuwkomers zijn Alexandre (Brussel), Le Pilori (Ecaussines), dEssensi ('s Gravenwezel), Danny (Maasmechelen), Le Comptoir de Marie (Bergen), Alain Blanchin (Jezus-Eik) en Philippe Fauchet (Luik).

Opnieuw feest bij The Jane

The Jane, het restaurant van Sergio Herman en Nick Bril in Antwerpen, mocht dan weer het podium op om een tweede Michelinster te ontvangen. 'Twintig maanden en al twee sterren, ik denk dat we er even klaar mee zijn', aldus Bril.

En waar het aantal tweesterrenrestaurants vorig jaar nog status quo bleef, zijn er deze keer nog twee zaken die zich bij het kransje mogen aansluiten: d'Eugenie à Emilie (Baudour) waar chef Eric Fernez in de potten roert en La Villa in the Sky (Brussel), waar de keuken wordt geleid door Alexandre Dionisio. 

'De speelse manier waarop Dionisio creativiteit en raffinement verenigt, is geëvolueerd naar een keuken die nog meer uitgepuurd en verfijnd is', aldus de restaurantsgids. In totaal telt België nu twintig tweesterrenrestaurants.

'Rijk trouwen'

In de hoogste regionen blijft alles ongewijzigd: Hertog Jan, De Karmeliet en Hof van Cleve blijven ook volgend jaar de enige driesterrenrestaurants die ons land rijk is. Dat is al zo sinds 2011 en de toekenning van de derde ster voor Gert De Mangeleer.

Maar het wordt het laatste jaar van het triumviraat, nadat Van Hecke vorige maand had aankondigd dat hij de deuren van zijn restaurant eind volgend jaar sluit. Hij werd dan ook uitvoerig in de bloemetjes gezet tijdens de uitreiking Omdat hij twintig jaar drie sterren droeg, kreeg Van Hecke een ereteken van Michael Ellis, internationaal directeur van de gids. En zijn advies voor de volgende generatie? 'Rijk trouwen.'