Politie: ‘Wij viseren geen mensen met een migratieachtergrond tijdens onze controles’
Foto: EIGEN BERICHTGEVING, BELGA

De Gentse politie heeft gereageerd op de controle van acteur Zouzou Ben Chikha, bekend van zijn rol als Amar in Bevergem. ‘De agenten vonden dat hij zich verdacht gedroeg’, zegt woordvoerder van de Gentse politie Manuel Gonzalez.

De politie verduidelijkt dat de controle gebeurde in het kader van een STROP-actie. ‘De politieploeg in burgerkledij observeerde vanuit een anoniem voertuig Ben Chikha zonder te weten dat hij acteur was’, verduidelijkt woordvoerder Manuel Gonzalez de context.

De politie vond dat hij zich verdacht gedroeg en dacht dat hij in auto’s aan het kijken was. De acteur droeg ook een rugzak en had een regenkap op. ‘De agenten hebben dit als verdacht gedrag ingeschat en zijn een controle gestart.’

De politie verduidelijkt dat haar team er ervaring mee heeft dat zaken, zoals drugs, soms weggestopt worden in kousen en vroeg de acteur ook om die uit te doen. ‘Volgens de politiemensen verliep de controle niet optimaal en gooide de betrokkene zijn spullen op de grond. De politieagenten stellen dat op geen enkel ogenblik de man in de regen heeft gestaan en ook zijn goederen niet in de regen werden gezet. De vraag is dus op welke basis de fouille in al haar aspecten gebeurde en of men dit al dan niet op een droge en discrete plek gedaan heeft.’

Een andere belangrijke vraag is of de politiemensen met voldoende respect Zouzou Ben Chikcha behandeld hebben, van in het begin tot het einde, en of ze begrip getoond hebben voor de frustratie die iemand kan hebben wanneer hij gecontroleerd wordt. ‘We hebben in elk geval begrip voor de onvrede van de acteur’, klinkt het.

De acteur zou zondag behoorlijk hardhandig aangepakt zijn door de Gentse politie. Hij voelde zich sterk vernederd. Het is ook niet de eerste keer dat Zouzou Ben Chikha geconfronteerd wordt met ethnic profiling, waarbij een groep op basis van ras, religie of andere kenmerken geviseerd wordt.

'Eenzijdige perceptie'

Volgens de Gentse politie is de perceptie van ethnic profiling echter eenzijdig. 'Onze politiemensen konden vanop afstand niet zien dat de man een migratieachtergrond heeft. De agenten vonden alleen dat hij met bijzondere interesse keek naar de inhoud van de wagens, maar we wachten het onafhankelijke onderzoek af van Comité P (Vast Comité van Toezicht op de politiediensten, red.). We vermoeden dat mogelijk onduidelijke of gebrekkige communicatie van onze politiemensen naar de acteur toe aan de basis ligt van het probleem.'

Comité P 

De woordvoerster van Comité P liet alvast weten dat de organisatie aan de slag gaat met de gegevens. Hoelang het onderzoek zal duren of hoe de procedure juist verloopt, wilde ze echter niet kwijt. Wel bevestigt het Comité dat het zal onderzoeken of de migratieachtergrond van Zouzou Ben Chikha aan de basis lag van het incident.

Wat houdt de STROP-actie in? De STROP-actie staat voor: 'Samen tegen rondtrekkers en overlastplegers'. De actie, op touw gezet door de Gentse politie en het stadsbestuur, omvat zo'n 200 politiemensen. Zij gaan in groepjes van 10 à 12 personeelsleden in Gentse buurten met hoge criminaliteitscijfers op zoek naar 'veelplegers'. Dit zijn personen die in aanmerking komen voor verschillende misdrijven. Tussen de twee à vier keer per week patrouilleren de politiemensen uit verschillende diensten op gelijk welk tijdstip, buiten de normale diensturen en op vrijwillige basis. Op die manier worden jaarlijks duizenden mensen gecontroleerd. Vooral de Bevrijdingslaan, Dampoort, Nieuw-Gent, de Wondelgemsstraat, Gent-Brugge en Ledeberg worden gezien als 'moelijke' wijken inzake geweld en drugshandel. De fouilleringen gebeuren op basis van de ervaring en inschatting van de politie, er is geen specifiek draaiboek voor handen. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig