Bank uit Riga voor de rechter wegens diefstal bij Dexia
Foto: BELGAIMAGE

Tijdens het hoogtepunt van de bankencrisis was Dexia (het huidige Belfius) slachtoffer van een diepgaande hacking. Naar schatting 1,7 miljoen euro werd gestolen. Niet alleen de hackers en dieven komen voor de strafrechter. De raadkamer verwijst ook de bank waar het geld terechtkwam, door naar de rechtbank. Dat vernam De Standaard.

De Belgische grootbank Dexia (die vandaag Belfius heet) was tussen augustus 2008 en februari 2009 het slachtoffer van een criminele multinational. Een min of meer losse groepering van Russische en Oekraïense criminelen had elkaar gevonden voor de inbraak en diefstal bij het bedrijf. Net zoals veel andere westerse banken ging Dexia toen door een zware crisis.

De hacking raakte in februari 2009 intern bekend bij Dexia na een verdachte transactie van 300.000 euro. Dat geld werd gestolen bij een zakenklant. Via een Duitse bank – die alarm had geslagen over de verdachte transactie – werd het bedrag doorgesluisd naar de Trasta Komercbanka, een bank in Letland. Dexia diende een klacht in bij het federaal parket en een onderzoek werd opgestart.

De gerechtelijke instanties die wereldwijd bezig zijn met dit soort hackings gaan ervan uit dat (de bende rond) de Russische hacker Aleksandr Kalinin op zoek ging naar doelwitten, en vervolgens de toegangspoort doorverkocht aan de hoogste bieder. Zo konden criminelen met minder technische bagage bedrijfsinformatie of geld ontfutselen bij grote bedrijven.

De Oekraïense dieven hadden een rekening bij de bank uit Riga, en daar werd het geld van Dexia op gestort. Omdat het gerecht aanwijzingen heeft dat de bank bewust toeliet dat er via hen frauduleus geld werd verhandeld, ontsnapt ze niet aan een proces. Het is vrij uniek dat een financiële instelling die een schakel is bij diefstal via hacking ook voor de rechter moet komen.

De rechtszaak start in de loop van volgend jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig