‘Of er nu een vrouw of een man aan de top staat, interesseert Homans niet’
Foto: Geertje De Waegeneer
‘De Vlaamse regering wil binnen vier jaar 40 procent vrouwen in topfuncties, maar ze benoemt wel telkens een man’, zegt emancipatie-ambtenaar Alona Lyubayeva.

Christine Claus, topvrouw bij de Vlaamse overheid, gaat met pensioen en wordt vervangen door... een man. Alweer. Want twee weken geleden werd ook al een topbenoeming ingevuld door een man. ‘Na de eerste benoeming bleef het nog stil, nu kreeg ik dertig mails. Binnen de administratie leeft veel frustratie’, zegt Alona Lyubayeva, emancipatieambtenaar van de Vlaamse overheid.

'Bourgeois zoekt een vrouw'

Door een hervorming wordt het aantal departementen en agentschappen ingekrompen. Daardoor verdwijnt niet alleen een aantal topfuncties, maar wordt nog amper een op de vijf topfuncties door een vrouw uitgeoefend. Dat is ver van het streefcijfer van 33 procent tegen eind dit jaar. ‘Om dat te halen, zouden acht vrouwen op rij benoemd moeten worden, wat niet kan, want elke regeerperiode heeft een reeks benoemingen en die zijn nu bezig. Het kan minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) niet schelen of er een vrouw of een man wordt benoemd, als hij/zij maar bekwaam is. Maar dan moet je niet in het regeerakkoord schrijven dat je streeft naar 40 procent vrouwen’, zegt Lyubayeva.

‘De mannen die benoemd zijn, zijn wel bekwaam, maar in de laatste ronde zat ook een vrouw. Volgens de filosofie van de streefcijfers had men dan voor haar moeten kiezen. Geert Bourgeois (de vorige bevoegde minister, red.) voerde de campagne “Bourgeois zoekt een vrouw”. Toen waren er ook meer vrouwelijke kandidaten. Nu wordt vrouwen afgeraden om zich kandidaat te stellen.’

Lees hier het opiniestuk van Alona Lyubayeva.