Bart Swings vierde in massastart, 8e plaats voor Vosté
Foto: AFP

Bart Swings is er zondag op de wereldbekermanche schaatsen in het Nederlandse Heerenveen niet in geslaagd het podium van de massastart te halen. De winst was voor de Nederlander Arjan Stroetinga, Swings werd vierde.

Het was de tweede triomf voor wereldkampioen Stroetinga. Vorige week was de winst in afwezigheid van Swings in Inzell voor Alexis Contin. Bij de vrouwen won de Japanse Misaki Oshigiri. Jelena Peeters eindigde als dertiende. Twee uur voor de massasart miste Swings ook maar net het podium op de 1500m, hij werd daar vijfde.

Tijdens de wereldbekermanches in Salt Lake City en Inzell was overduidelijk gebleken dat de Nederlander Jorrit Bergsma de sleutelfiguur is in de overwinningen op de massastart, die Stroetinga en Contin boekten. Formeel is Contin een tegenstander van de Nederlanders, maar aangezien hij net als Stroetinga en Bergsma onder contract staat van het merkenteam Clafis van coach Jillert Anema kan hij uiteraard als bondgenoot fungeren.

Met coach Jellle Spruyt ontwikkelde Swings een strategie tegen dat driemanschap. In Heerenveen wist hij zich natuurlijk verzekerd van de steun van zijn ambitieuze landgenoot Mathias Vosté. Bovendien was daar Stressless-teamgenooot Joey Mantia uit de Verenigde Staten, die even tevoren de 1500m had gewonnnen. Zo werd het drie tegen drie. Het steekspel begon al na enige ronden. Vosté griste de eerste punten weg. Dat zou hem uiteindelijk de verdienstelijke achtste plaats opleveren. Daarna moest Bergsma enige figuranten achterhalen. Met de demarrage van Contin werd het echt serieus. De Nederlanders hielden de benen stil. Vervolgens zette toch Swings de achtervolging in, waarna sprinter Stroetinga het werk ongehinderd kon afmaken.

Jelena Peeters moest in de massastart, een onderdeel dat in 2018 op de olympische agenda staat, genoegen nemen met een bijrol. In de beginfase waagde de rijdster uit Wuustwezel zich even naar voren. Maar toen er punten werden verdeeld, kwam ze veel tekort.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in