OVERZICHT. Oostende heerst in heenronde, het wordt drummen voor top-5
Foto: BELGA
De heenronde van de Scooore!League is achter de kiezen. Ook deze campagne is Oostende weer de grote favoriet voor de prijzen. Na de Supercup is het met een 9 op 10 ook herfstkampioen en leider. Dat het drummen wordt voor de top-5 is ook duidelijk. Na de terugronde en twintig speeldagen zijn dit seizoen slechts vijf van de elf ploegen reeds zeker van de play-offs. Zij werken in de tweede fase een nieuwe ronde af en dit richting een goede uitgangspositie voor die play-offs. De nummers zes tot elf spelen in de tweede ronde voor de drie resterende tickets voor de play-offs.

1. Oostende
Op de eerste speeldag ging Oostende in Brussels onderuit. Wie dacht dat de kampioen en bekerwinnaar dit seizoen een barstje zou vertonen, kwam bedrogen uit. Zelfs na het uitvallen vorige maand van Dusan Djordjevic blijft de kustploeg"untouchable". Uitschuivers Europees in Södertälje en in de heenwedstrijd van de Beker van België in Kangoeroes Willebroek werden perfect rechtgezet.

2. Charleroi
Met een nieuwe kern en een resem Belgen toont Charleroi na vier jaar zonder prijs beterschap. Het team van coach Jacques Stas telt 8 op 10, maar werd wel in de kwartfinales van de Beker van België door Bergen gewipt. Ook Europees heeft het woensdag bij het Valencia van Sam Van Rossom een stunt nodig om te overwinteren. De Baron Brothers zijn een attractie, maar zijn wel te egocentrisch.

3. Okapi Aalstar
De Ajuinen doen het dit seizoen ietwat geruisloos met de twee "Andersons", Belg Troifontaines en het verder openbloeien van Belofte van het Jaar Vincent Kesteloot. Zonder Europees basketbal, maar wel met 6 op 10 en een stek in de halve finale van de Cup.

4. Bergen
Voor de vice-kampioen is 5 op 10 ondermaats. Wel een goed rapport in de FIBA Europe Cup en een stek in de Last 32 en de halve finale van de Belgische Cup. De comeback van John Fields moet Bergen in het klassement een boost geven. 

5. Brussels
5 op 5 in eigen midden en 0 op 5 on the road. De club uit de hoofdstad is dus te fragiel op verplaatsing om de verrassing te zijn.

6. Pepinster Wolves
Weinig financiële middelen en toch een 4 op 10 en een gedeelde zesde stek. Momenteel de verrassing, al vrezen we voor een terugval in januari en februari.

7. Port of  Antwerp Giants
De mislukte competitiestart werd coach Paul Vervaeck fataal. Onder Roel Moors kregen de Giants een gedaanteverwisseling. Ongeslagen in Europa, een plaats in de Last 32 (FIBA Europe Cup) en de halve finale van de Beker van België. In de Scooore!League staan de Sinjoren na de afstraffing tegen Oostende wel met beide voeten op de grond. Voor de top-5 en na een 4 op 10 wordt het knokken.

8. Limbug United
De verrassing van vorig jaar viel de voorbije weken stil. Uitgeschakeld in de Cup en slechts 4 op 9. Het team van Brian Lynch heeft wel één wedstrijd minder gespeeld en blijft een challenger voor de top 5.

9. Kangoeroes Willebroek
Met 3 op 10 doet de Rupelploeg het beter dan vorig seizoen. De achtste plaats en play-offs zijn de challenge. Een realistische ambitie.

10. Luik
Door zaalperikelen slechts 8 wedstrijden gespeeld. Wel vier zeges en nog steeds een kandidaat voor de top-5 na de eerste ronde.

11. Leuven Bears
Net als vorig seizoen het kneusje van de klas. De coacheswissel, Stefan Sappenberghs voor Tom Johnson, bracht voorlopig nog geen zege.