Tijdens de tweede ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk heeft meer dan 60 procent van de Fransen zijn stem uitgebracht. De officiële resultaten tonen een duidelijke nederlaag voor het Front National van Marine Le Pen.

De definitieve resultaten van de twee ronde zijn allesbehalve gunstig voor de voorzitter van Front National, Marine Le Pen. De extreemrechtse partij behaalde in geen enkele regio de overwinning. Dat melden Le Monde en Le Figaro.

Toch stapte Marine Le Pen na de bekendmaking van de eerste resultaten met opgeheven hoofd het podium op. De voorzitter van FN ziet deze verkiezingsronde als een generale repititie: 'Ik nodig u uit om mee te stappen in onze strijd voor een eeuwigdurend Frankrijk. Niets kan ons stoppen. Vive la République, vive la nation, vive la France!'

De Franse premier, Manuel Valls, reageerde op zijn beurt op de optimistische houding van Le Pen. 'Het gevaar voor extreemrechts is nog niet geweken. Voor links is er geen enkele reden om opgelucht adem te halen vandaag', benadrukte hij.

Officiële resultaten
Regio Winnende partij
Auvergne-Rhône-Alpes Les Républicains
Nord-Pas-de-Calais-Picardie Les Républicains
Provence-Alpes-Côte d’Azur Les Républicains
Alsace-Champagne-Ardenne-Alsace-Lorraine Les Républicains
Pays de la Loire Les Républicains
île-de-France Les Républicains-UDI-Modem
Bretagne Parti socialiste
Aquitaine-Limousin-Poitou-Charente Parti socialiste
Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées Parti socialiste
Bourgogne-Franche-Comté Parti socialiste
Centre-Val de Loire Parti socialiste
Normandië Union des démocrates et indépendants
Corsica Inseme per a Corsica

Op deze interactieve kaart kunt u gedetailleerde percentages van de verliezende en winnende partijen per regio bekijken.

Xenofoob sentiment

Tijdens de eerste ronde van de regionale verkiezingen behaalde de partij van Le Pen in totaal nog bijna 30 procent van de stemmen. In Rijsel, thuisstad van voorzitster Marine Le Pen, en Marseille - waar het nichtje Marion Le Pen opwkam - haalde het FN begin december zelfs een score boven de 40 procent.

Het Front National surfte tijdens de eerste ronde van de regionale verkiezingen op een xenofoob sentiment, dat oplaaide door de vluchtelingencrisis en de terreuraanslagen van 13 november in Parijs.

Eerder publiceerden de Franse media al opiniepeiligen die een zware nederlaag voorspelden voor voorzitter Marine Le Pen.

Hoge opkomst

De opkomst bij de tweede ronde van de regionale verkiezingen van zondag lag gevoelig hoger dan die van de eerste ronde. Op het middaguur was zondag al bijna 20 procent van de Fransen gaan stemmen, terwijl dat tijdens de eerste ronde slechts 16 procent was.

Tegen 17 uur werd de kloof tussen de tweede (50,54 procent) en de eerste ronde (43,01 procent) nog groter. Omstreeks 20 uur meldde Le Monde dat de geschatte opkomst van zondag net boven de 60 procent ligt.

De eerste stemlokalen werden gesloten om 18 uur. De inwoners van Detwiller in de regio Alsace konden hun stem nog uitbrengen tot 19 uur omdat een brand leidde tot enige vertraging bij het openen van het stembureau en inwoners van grote steden hadden het recht om tot 20 uur te kiezen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in