Aartsbisschop De Kesel opent heilige deur in Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal
Foto: BELGA

Kersvers aartsbisschop Jozef De Kesel heeft tijdens een eucharistieviering de heilige deur in de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal geopend. Dat gebeurde naar aanleiding van het heilige jaar, afgekondigd door paus Franciscus, dat in het teken van de barmhartigheid staat.

Voor aartsbisschop De Kesel was het ook de eerste viering als nieuwe aartsbisschop voor Mechelen en Brussel. In zijn preek riep de aartsbisschop de massaal aanwezige gelovigen op niet onverschillig te worden voor hun medemens.

“Het hart van het christelijke geloof is de zekerheid dat wij door God gekend en bemind zijn”, zei de aartsbisschop. “Hoe zouden we ons daar niet om verblijden. Wat ons leven als mensen zin geeft, is toch ook de wetenschap dat wij door andere mensen gekend en bemind zijn? In dit heilige jubeljaar is de poort van Gods liefde en barmhartigheid geopend. Het is aan ons om ons ook niet onverschillig te tonen voor elkaar, voor onze naasten maar ook voor wie het moeilijk heeft, wie kwetsbaar is, wie op de vlucht is en niets heeft, wie er een andere geloofsovertuiging op nahoudt.”

Onverschilligheid is immers de grootste bedreiging voor onze wereld, aldus de aartsbisschop. “We proberen ons zoveel mogelijk te beschermen omdat het er in de wereld hard kan aan toegaan, maar het is net dat wat het evangelie van ons vraagt, dat we zelf niet hard en onverschillig zouden worden, ongevoelig en genadeloos.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in