Bart Swings naast podium op 1.500m in Heerenveen
Foto: AFP

Bart Swings is zondag op de wereldbekermanche schaatsen in het Nederlandse Heerenveen vijfde geworden op de 1.500 meter. De Leuvenaar miste het podium door een relatief langzame start.

De beste Belgische schaatser noteerde 1:45.55, ruim een seconde trager dan de Amerikaanse winnaar Joey Mantia (1:44.26), een teamgenoot van Swings bij Stressless. Mantia nam ook meteen de leiding in de algemene rangschikking over, Swings is ook hier vijfde.

Swings wist dat hij op de metrische mijl geen steekje kon laten vallen. De verschilen tussen de toprijders zijn minimaal. Zijn kracht ligt in de laatste twee ronden. Dat bleek ook dit keer, geen schaatser was in de slotovaal sneller dan de Belg. Als hij de eerste 700m iets te langzaam aflegt, is hij echter gezien.

Swings, zaterdag in Heerenveen nog knap derde op de 5 km, won zijn rit tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen en nestelde zich op de eerste plaats in het tussenklassement, maar in de laatste twee ritten waren vervolgens alle vier schaatsers (naast Mantia ook Nuis, Yuskov en Krol) sneller.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in