Rouches smeren Club rode kaart en 2-0 verlies aan
Dossevi . Foto: BELGA

Standard blijft maar klimmen in het klassement. Dankzij een 2-0 overwinning tegen Club Brugge in een hectische topper - uitblinker Dossevi smeerde Club-speler Bolingoli een rode kaart aan - springen de Rouches naar een zevende plaats in de stand.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Jonathan Legear stond verrassend aan de aftrap bij de thuisploeg, ondanks een jukbeenbreuk mocht ‘Zorro’ Legear met een beschermend masker starten van Ferrera. Michel Preud’homme voerde maar liefst zes wissels door in vergelijking met de Europese wedstrijd tegen Midtjylland. Zo zat Pereira zat niet in de kern, terwijl Timmy Simons op de bank zat. De terugkerende Refaelov en Bolingoli begonnen in de basis.

Bekijk hier de opstellingen van beide ploegen!

In een aantrekkelijke wedstrijd nam Standard al snel het heft in handen. De Luikenaars zijn aan een opmars bezig onder nieuwe coach Ferrera en verloren al vier matchen op rij niet meer. Met echte powerplay, onder leiding van een sterke Dossevi, kreeg het enkele goede kansen. Rechtsachter Bolingoli had de handen meer dan vol met de Standard-aanval en kreeg al na 35 minuten een lichte gele kaart na een trekfout op Santini.

Waar Club Brugge voor de rust nog zijn voet naast die van Standard kon plaatsen, kwamen de Rouches heel wat snediger uit de kleedkamer. Al na drie minuten in de tweede helft lag de bal in het blauw-zwarte doel, maar ref Vertenten liet dat feestje niet doorgaan. Doelman Bruzzese haalde de bal maar net van voor de doellijn weg, maar Knockaert duwde vervolgens de bal onder de Brugse goalie binnen.

Geen doelpunt, oordeelde de scheidsrechter, maar drie minuten later was het wel raak. Boli Bolingoli, bezig aan een twijfelachtige wedstrijd, ging een zoveelste keer in de fout en gaf een eenvoudige vrije trap weg. Tot overmaat van ramp trok Vertenten een tweede keer geel. Einde wedstrijd voor Bolingoli, die vanuit de catacomben moest aanzien hoe Jelle Van Damme -randje buitenspel- de 1-0 binnen buffelde. Het kalf was al na 50 minuten verdronken, met een man minder slikte Club nog een tweede tegentreffer na te makkelijk balverlies van invaller De fauw. Dossevi nam het vroege kerstgeschenk dankbaar in ontvangst en knalde de 2-0 in de rechterhoek binnen.

Door deze overwinning springt Standard naar een zevende plaats in de stand, het heeft nu evenveel punten als Genk en Kortrijk. Club Brugge kan vanavond zijn leidersplaats verliezen aan AA Gent.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase!

Opmerkelijk:

Ondanks deze topaffiche zat Sclessin niet afgeladen vol. De fans van de Rouches liepen duidelijk niet warm voor Club Brugge. Wie wél van de partij was: de 40 nonnen die vorige week op Racing Genk zaten.

Belangrijkste fases:

49’ - ROOD - Hij zag sterretjes tegen Dossevi en begaat nu een trekfout op de flankaanvaller. Vertenten grijpt resoluut naar zijn gele kaart. Tweede geel en dus rood.

50’ - GOAL - Knockaert zwiert een vrije trap in de box. Van Damme buffelt de bal binnen. Even lijkt het erop alsof de treffer wordt afgekeurd, maar Vertenten wijst uiteindelijk naar de middenstip. De twijfel kwam er nadat Yatabaré de bal al dan niet raakte vooral Van Damme raak kon koppen.

66’ - GOAL - Na slordig balverlies van De fauw zet Dossevi zich door. Met een krachtig schot in de korte hoek vloert hij Bruzzese: 2-0, een bekroning voor zijn sterke wedstrijd.

78’ - De bal ligt opnieuw in het net maar de 3-0 wordt niet goedgekeurd. Terecht want Van Damme stond in buitenspelpositie.