Minstens 28 burgers gedood bij bombardementen op rebellenbolwerk nabij Damascus
Foto: EPA

Bij bombardementen en raketaanvallen door het Syrisch regime ten oosten van Damascus zijn zondag zeker 28 burgers gedood en tientallen anderen gewond geraakt. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Onder de slachtoffers van het geweld in Douma zijn ook twee vrouwen en twee kinderen.

De regeringssoldaten hadden de plaatsen Douma en Saqba aangevallen, die beiden ten oosten van hoofdstad Damascus liggen. De regio behoort tot de felst bevochten gebieden in de burgeroorlog, die nu al bijna vijf jaar duurt. Bij een gifgasaanval kwamen daar in 2013 1.400 mensen om het leven. Het westen en de oppositie achten het regime verantwoordelijk voor die aanval.

Zaterdag vielen al zestien doden bij een zelfmoordaanslag in de door de regering gecontroleerde stad Homs. Terreurorganisatie Islamitische Staat eiste die aanslag al op.

Douma wordt regelmatig onder vuur genomen door bombardementen van de Syrische of Russische luchtmacht. De rebellen op hun beurt schieten regelmatig granaten af op de Syrische hoofdstad. Het officiële Syrische staatspersbureau, Sana, meldden dan weer dat “terroristische groepen” mortiergranaten hebben afgevuurd op residentiële wijken van Damascus, “waarbij één kind gedood werd en drie anderen gewond zijn geraakt”.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in