Voor- en tegenstanders van het grondwettelijk referendum in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hebben elkaar zondagochtend bestookt met granaten en openden het vuur in de hoofdstad Bangui.

Vooral in de moslimenclave PK5 was het onrustig. Daar vielen volgens het Rode Kruis vijf gewonden, van wie twee zwaargewond raakten. Een bron bij de veiligheidsdiensten meldt dat ook in Gobongo, een van de bolwerken van de christelijke anti-balakamilities, schoten en ontploffingen te horen waren.

Inwoners van de CAR krijgen zondag de kans om hun stem uit te brengen over een nieuwe grondwet. Het referendum wordt gezien als een test voor de presidents- en parlementsverkiezingen die op 27 december moeten plaatsvinden na drie jaar van geweld tussen de verschillende gemeenschappen. De verkiezingen werden al meerdere keren uitgesteld.

Als het grondwetsvoorstel wordt aangenomen, zal de CAR zijn 13e regime krijgen sinds de onafhankelijkheid in 1960. Het land heeft al vijf Republieken gekend, een Rijk (onder Jean-Bedel Bokassa) en zes overgangsregimes.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in