‘De toekomst van de NMBS is in gevaar’
Foto: Eén

Oud-spoorbazen Etienne Schouppe en Marc Descheemaecker zijn beiden zwaar ontgoocheld in de houding van de spoorvakbonden. De maatregelen gaan voor hen zelfs niet ver genoeg. ‘Spoorvakbonden zouden naar de tafel moeten spurten om te tekenen’, zei Marc Descheemaecker in De Zevende Dag.

‘Het is een historisch moment voor de regering om de NMBS op het goeie pad te krijgen’, zei Marc Descheemaecker, voormalige baas van de NMBS. ‘Ik vrees voor de toekomst als de vakbonden niet in staat zijn om een sprong van 30 jaar te maken.’

Zowel Descheemaecker als Etienne Schouppe zijn zwaar teleurgesteld. ‘In de cao staat het absolute minimum. Het is enkel het afschaffen van overdrijvingen die in de loop van de jaren in het akkoord geslopen zijn. De boom wordt met andere woorden niet genoeg gesnoeid. Er worden hoogstens enkele knoppen of dorre takken weggehaald’, reageerde Schouppe, NMBS-topman van 1991 tot 2003.

‘Zo vanzelfsprekend’

‘De zaken zijn zo vanzelfsprekend dat de vakbonden naar de onderhandelingstafel zouden moeten spurten om hun handtekening te zetten’, vervolgde Descheemaecker. Hij is pessimistisch over de toekomst van de NMBS als deze regering - die volgens hem uitzonderlijk is omdat er geen socialisten bij betrokken zijn- er niet in slaagt om de maatschappij te hervormen.

Descheemaecker, topman van 2005 tot 2013, benadrukte in De Zevende Dag ook dat er helemaal niet meer gewerkt moet worden. ‘Men vraagt gewoon dat er effectief 36 uur gewerkt wordt, want dat haalt men vandaag door al die reglementen zelfs niet. Door die voorgestelde ingrepen komen we aan die 36 uur. Dat mag toch wel verwacht worden?’

‘De Vlaamse vleugel van de vakbonden wordt gegijzeld door klein links aan de Waalse kant. Dit wordt een politieke staking voor Waals gebruik’, besloot Descheemaecker.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in