Drie vrouwen hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen in Saudi-Arabië een zetel binnengehaald. Dat blijkt uit onofficiële resultaten van de kiescommissie die zondag bekendgemaakt zijn. In het ultraconservatieve koninkrijk mochten vrouwen zaterdag voor de eerste keer ooit stemmen én zich kandidaat stellen.
Van de 6.917 kandidaten waren er bij de gemeenteraadsverkiezingen in Saudi-Arabië 979 vrouwen. De bevolking kon stemmen voor twee derden van de zetels in de gemeenteraden, het resterende derde wordt aangeduid door de regering. De gemeenteraden hebben een mandaat van vier jaar, maar hebben een eerder beperkte macht.
Het was de toenmalige koning Abdullah die in 2011 besliste dat vrouwen mochten opkomen en stemmen bij de verkiezingen. Hij bepaalde toen ook dat een op de vijf leden van de Shuraraad, die enkel een adviserende functie heeft, vrouwen moeten zijn. Saoedi-Arabië heeft geen verkozen parlement.
Autorijden verboden
De verkozen vrouwen heten Salma al-Oteibei (uit de provincie Mekka) en Lamy Abdelaziz en Rasha Hefzy (in de westelijke havenstad Jeddah).
Vrouwen mogen nu dus wel stemmen, maar hebben nog altijd een mannelijke voogd nodig om officiële zaken af te handelen, en mogen ook niet autorijden.
Verwacht wordt dat de kiescommissie later op zondag de uiteindelijke resultaten zal bekendmaken.
Saudi-Arabië was het laatste land ter wereld waar vrouwen niet het recht hadden om op te komen bij verkiezingen of te gaan stemmen.