Nadat de hacktivisten van Anonymous eerder al de cyberoorlog verklaarden aan terreurgroep Islamitische Staat, nemen ze nu de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump in het vizier. ‘Donald Trump, denk goed na voor je iets zegt’, klinkt het in een videoboodschap.

Het voorstel van Trump om alle moslims tijdelijk de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren, is bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Ook de online relschoppers van Anonymous zijn het er hoegenaamd niet mee eens en lanceren een operatie tegen The Donald, onder de naam #OpTrump.

In een typische videoboodschap zegt het collectief dat ‘een dergelijk beleid een gigantische impact heeft’. ‘Dit is precies wat IS wil’, zegt de man met het Guy Fawkes-masker in de video. ‘Hoe meer moslims zich slecht voelen, hoe meer IS het gevoel heeft ze te kunnen inlijven’. ‘Donald Trump, denk twee keer na voor je iets zegt. Je bent gewaarschuwd, Donals Trump’, besluit de video.

Nadat de video online kwam en de campagne #OpTrump werd gestart, was de website van Trump ettelijke uren onbereikbaar door een DDoS-aanval. In vergelijking met vroegere acties van Anonymous is het tijdelijk onderuit halen van één website evenwel niet meer dan een plaagstoot.

Het lijkt Anonymous dan ook niet zozeer om de persoon van Donald Trump te gaan, maar eerder om zijn uitspraken waarmee hij Islamitische Staat in de kaart speelt. Eerder al had Anonymous de cyberoorlog verklaard aan IS, een initiatief dat totnogtoe weinig succesvol was. De hacktivisten riepen vrijdag 11 december uit tot de officiële ‘ISIS Trolling Day’, waarbij ze gebruikers van sociale media opriepen om de terreurgroep online belachelijk te maken.