Bij het geweld van vrijdag in de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn 87 mensen omgekomen, waaronder 8 leden van de veiligheidsdiensten. Dat is te horen bij een woordvoerder van het leger. In de stad zijn ook de lijken gevonden van zeker 40 jongeren. Volgens getuigen werden ze doodgeschoten door de politie, vaak van kortbij.

Het gaat om het zwaarste geweld sinds tegenstanders van president Pierre Nkurunziza in mei een (mislukte) staatsgreep pleegden. Sindsdien vielen al meer dan 300 doden.

Vrijdag werden drie gelijktijdige aanvallen gepleegd op militaire kampen in de hoofdstad. 'De uiteindelijke balans van de aanvallen van gisteren is 79 vijanden gedood, 45 gevangen genomen en 97 wapens in beslag genomen', aldus de woordvoerder, kolonel Gaspard Baratuza. 'Aan onze kant tellen we acht omgekomen soldaten en agenten en 21 gewonden.'

Bij bewoners van verscheidene wijken in de Burundese hoofdstad is te horen dat de ordediensten vrijdag alle jongeren die ze tegenkwamen, opgepakt en doodgeschoten hebben. Deze actie zou in de namiddag en ‘s nachts gebeurd zijn, uren na de aanval van opstandelingen op drie legerkampen in Bujumbura.

In Nyakabiga, een opstandige wijk in het centrum van Bujumbura, meldden Burundese journalisten en getuigen dat ze twintig lijken hebben gezien van mensen die doodgeschoten waren. ‘Bij sommige van deze jongeren was het hoofd helemaal ontploft, bij anderen was de kogel bovenaan de schedel naar binnen gegaan (...) het is een absolute verschrikking, zij die dat gedaan hebben zijn oorlogsmisdadigers’, zei een Burundese journalist die anoniem wou blijven.

In de naburige wijk Rohero II lagen vijf lijken van jongeren op een van de hoofdwegen, zeiden bewoners over de telefoon. In de Musaga-wijk ‘heb ik met eigen ogen veertien lijken geteld van jongeren die de voorbije nacht door soldaten en politieagenten geëxecuteerd werden’, aldus een functionaris die eveneens anoniem wou blijven. Hij vertelde dat de politie in de lucht schoot om mensen weg te houden van een plaats waar veel lijken zouden liggen.

VS roepen burgers terug

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikaanse burgers in Burundi in een nieuw reisadvies intussen opgeroepen om het land zo snel mogelijk te verlaten. 'Alle niet-noodzakelijke Amerikaanse overheidspersoneel wordt bevolen te vertrekken uit het land', klinkt het. 'Alle reizen naar Burundi worden afgeraden en Amerikaanse burgers in Burundi wordt geadviseerd het land zo snel mogelijk te verlaten.'

Intussen zou het wel rustiger geworden zijn in de straten van de hoofdstad, verklaart een getuige aan De Standaard, 'na een heel heftig weekend'. Er is wel nog sprake van massagraven, maar regering beweert dat ze lijken snel opruimt om verspreiding van ziektes te voorkomen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in