Banksy: ‘Apple bestaat alleen dankzij de zoon van een Syrische migrant’
Foto: Banksy

De wereldberoemde Britse graffitikunstenaar Banksy bekritiseert in een nieuw werk op een muur in het vluchtelingenkamp de ‘Jungle’ in Calais de weigerachtige houding van verschillende landen om vluchtelingen op te vangen. Op de muur prijkt Apple-oprichter Steve Jobs, zelf de zoon van een Syrische migrant.

Op het werk van de wereldberoemde maar onbekende Banksy is Steve Jobs te zien met een oude Applecomputer en een zwarte vuilniszak over zijn schouder. De graffitikunstenaar gaf een zeldzame reactie op zijn creatie in de ‘Jungle’, die zijn statement verduidelijkt.

‘Men laat ons vaak geloven dat migratie een last is voor de economie en de schatkist van het land, maar Steve Jobs was de zoon van een Syrische migrant. Apple is vandaag het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Het bestaat alleen omdat ze deze jonge man uit Homs verwelkomden’, aldus Banksy.

Steve Jobs heeft namelijk Syrische roots. Zijn biologische vader trok na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten om zijn geluk te beproeven. Omdat de biologische ouders van de Apple-oprichter niet mochten trouwen, besloot zijn moeder hem af te staan ter adoptie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in