Aanleg bierpijplijn onder Brugge van start
Xavier Vanneste

Brouwerij De Halve Maan start vrijdag met de aanleg van een pijplijn die bier zal pompen van in het centrum van Brugge tot aan het logistieke centrum aan de Brugse ring. Die kwam tot stand door een uniek crowdfundingproject, dat De Halve Maan ruim 250.000 euro opleverde.

Een pijplijn van 3,2 kilometer die onder de historische vesten van Brugge loopt, van aan de brouwerij in het centrum via het Waggelwater en ‘t Zand tot aan de bottelarij aan de Brugse ring. Met dat unieke project wil de brouwerij die onder meer instaat voor de productie van Brugse Zot verder groeien en er tegelijkertijd voor zorgen dat de binnenstad gespaard wordt van zware tankwagens.

Een groot deel van budget komt van een uniek crowdfunding project. De Halve Maan biedt drie pakketten, waarvan de duurste 7.500 euro kost. In ruil krijg je daarvoor elke dag een gratis Brugse Zot en een attest dat investeerder bijdraagt aan de bouw van pijplijn. Een succes zo blijkt, want de stadsbrouwerij haalde op die manier ruim 250.000 op.

“Het succes van de crowdfunding illustreert nu al het grote maatschappelijke draagvlak dat de bierpijpleiding kon opbouwen, en dagelijks blijven er nog intekeningen binnenkomen uit binnen- en buitenland”, aldus brouwer Xavier Vanneste. Bijna alle investeerders worden uitgenodigd om de start van de werken mee te vieren.

“De actieve brouwerij in de Brugse binnenstad heeft een unieke erfgoedwaarde, en dit geeft aan het bier de authenticiteit en geloofwaardigheid die Brugse Zot als stadsbier moet hebben. Intussen groeide de brouwerij uit tot één van de belangrijkste Brugse toeristische trekpleisters, met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Ook de economische impact van de brouwerij op het toerisme is dus niet te onderschatten”, aldus Vanneste.

Het totale kostenplaatje, inclusief reinigingsinstallaties en automatisatie, bedraagt vier miljoen euro.