België krijgt ‘Foreign terrorist fighter’-databank
Foto: BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft vrijdag op de ministerraad een eerste wetsontwerp goedgekeurd dat de instrumenten voor de strijd tegen terrorisme versterkt. Naast de invoering van een dynamische databank ‘Foreign Terrorist Fighter’, wordt het ook mogelijk om 24 uur per dag huiszoekingen uit te voeren en worden de bijzondere opsporingstechnieken uitgebreid.

‘Deze wet versterkt onze instrumenten in de strijd tegen terrorisme’, zegt minister van Justitie Koen Geens na de verschillende beslissingen die vrijdag werden goedgekeurd op de Ministerraad.

Eén van die instrumenten is de dynamische databank ‘Foreign Terrorist Fighter’. Die databank is volgens Geens nodig om de openbare veiligheid te garanderen. Door de oprichting van een centrale databank wordt het mogelijk om informatie sneller te delen.

Verschillende diensten, zoals Dienst Vreemdelingenzaken, het crisiscentrum, staatsveiligheid en het OCAD, zullen toegang hebben tot deze databank. In de databank komen Belgen of personen die in ons land verblijven die naar een jihadistische conflictzone afgereisd zijn, onderweg zijn, van plan zijn te vertrekken of van een jihadistische conflictzone terugkeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in