‘Eindelijk komt er schot in de zaak’
De voorzitter van de Nationale Vrouwenraad Magda De Meyer.

Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad, reageert tevreden op het Nationaal Actieplan tegen alle vormen van Gendergerelateerd Geweld. Het nieuwe actieplan werd donderdag gelanceerd.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) stelde vandaag het vijfde Nationaal Actieplan tegen Gendergerelateerd Geweld voor, waarin voor het eerst ook gefocust wordt op seksueel geweld en partnergeweld. Met maar liefst 235 maatregelen zullen de verschillende regeringen in ons land de strijd aanbinden tegen gendergerelateerde agressie. Het plan voorziet onder meer in de oprichting van multidisciplinaire opvangcentra voor slachtoffers van seksueel geweld. Hiermee werd een jarenlange eis van de Vrouwenraad ingewilligd.

Papier versus praktijk

‘Eindelijk komt er schot in de zaak’, zegt De Meyer. ‘Maar de geplande maatregelen, acties en campagnes moeten nu ook omgezet worden naar het terrein. En daar zullen wij als koepel van vrouwenorganisaties streng over waken.’ De voorzitter besluit: ‘Het is van belang dat vrouwen die slachtoffer zijn van een of andere vorm van geweld voldoende bescherming en ondersteuning krijgen.’

Andere maatregelen omvatten de aanpak van seksueel of partnergeweld tegen mannen, de brede verspreiding van een algemeen draaiboek voor zedenmisdrijven, een nieuwe tool voor de risicotaxatie inzake partnergeweld en verschillende sensibiliseringscampagnes.