Tien tips voor een milieuvriendelijkere kerst
Foto: Pinterest/Frenchbydesignblog.com
Kerstmis is in essentie een gezellig samenzijn met onze dierbaren, met lekker eten en drinken. Dat kan ook duurzaam gebeuren. Daarom: 10 tips voor milieuvriendelijkere cadeautjes, kerstbomen en feestdiners.

1. KERSTBOOM

Geen kerstboom zetten is de milieuvriendelijkste oplossing. Houd je de boomtraditie toch graag in ere, geef dan de voorkeur aan een echte naaldboom met wortelkluit (bij voorkeur een dwergspar). De website Tuinadvies geeft tips om de kerstboom na gebruik in de tuin te planten.

Je kan ook een kamerplant versieren, of een inheemse, groenblijvende struik die je enkele weken binnen in een pot kan zetten om op te smukken.

In Gent kunnen bewoners hun kerstboom planten in de Stadstuin, om hem jaar nadien weer te gebruiken.

2. KERSTKAARTJES

Koop bij voorkeur kaartjes gemaakt uit gerecycleerd of papier met een duurzaamheidslabel. Of verstuur je kaarten via het internet. Daar is helemaal geen papier voor nodig.

3. KERSTDINER

De website van EVA bevat massa's vegetarische recepten en tips voor een vegetarisch kerstmenu. Sommige restaurants bieden vegetarische afhaalmenu's aan.

Gaia ontwikkelde Faux Gras, een vegetarische versie van de kerstklassieker foie gras.

Op www.biogenietengids.be kan je bioboeren, -bakkers, -slagerijen en groentewinkels in je buurt opzoeken.

4. BUBBELS (EN ANDERE DRANKEN)

Kies voor biowijnen en schuimwijnen, bijvoorbeeld bij Oxfam Fairtrade of de gespecialiseerde wijnzaak www.biodyvino.be. Een deel van de verkoopsopbrengst wordt ingezet voor de aanwerving van natuurreservaten.

Een pousse-café of pousse-thé na het dessert? Fairtrade koffie of thee smaakt eens zo lekker en je steunt er eerlijke handel mee.

5. CADEAUTJES

Zoek een duurzaam cadeaus, uit de tweedehandwinkel, van duurzame materialen, of planten voor de tuin...

Oxfam beschikt over een fairtrade assortiment voor de feesten. Je kan deze cadeaus kopen in de wereldwinkels, of op een van de vele geschenkbeurzen in het land.

Geef een waardebon voor een niet-materieel alternatief: een ticket voor een theatervoorstelling of een concert, een babysitcheque, een waardebon een etentje bij een verantwoord restaurant....

Doe een lidmaatschap cadeau voor een organisatie die zich inzet voor natuur en milieu, zoals de FietsersbondNatuurpunt, of Bosplus

6. INPAKPAPIER

Hergebruik onbeschadigd cadeaupapier van eerdere feesten, of koop gerecycleerd inpakpapier. Heb je nog bakpapier, een oud stripboek, posters, tijdschriften, kalenders, landkaarten, zijdepapier uit schoendozen of een stukje behang over? Pak je cadeau daar dan mee in.

Gebruik kartonnen doosjes, bokalen of papieren zakken die je doorheen het jaar verzameld hebt. Neem een mooie zakdoek, handdoek, tafellaken om je cadeau in te verpakken.        

7. KERSTVERSIERING

Kerstversiering vind je ook in kringloopwinkels, rommelmarkten en op tweedehandsbeurzen.

Of knutsel zelf je kerstversiering met spullen in huis.

Koop je nieuwe lampjes, kies dan voor LED-verlichting. Die verbruiken minder dan mini-gloeilampjes en hebben een langere levensduur.

8. HET GOEDE DOEL

Misschien kan je dit jaar kiezen om geen cadeaus te geven, en met het uitgespaarde geld een organisatie of goed doel te steunen. Of doe mee aan de actie Soep op de stoep, een jaarlijkse actie van Welzijnszorg. Organiseer een soepverkoop bij je thuis, op het werk, aan de schoolpoort, in je vereniging … en stort de opbrengst naar Welzijnszorg.

9.DE OUTFIT

Een feestelijke outfit nodig? In tweedehandswinkels kan je vaak pareltjes op de kop tippen. Oxfam Vintage schenkt haar opbrengst bovendien aan projecten in het Zuiden.
De website Ma vie en vert geeft een overzicht van make-up en verzorgingsproducten met plantaardige, biologisch geteelde ingrediënten, zonder synthetische toevoegsels 

10. THE DAY AFTER

Gooi je kerstafval verantwoord weg en recycleer waar mogelijk.

Plooi cadeaupapier en lintjes netjes op zodat je het later kan hergebruiken.

Plant je kerstboom in de tuin.

Is er nog voedsel over? Bewaar of verwerk het voor the day after. Tot volgend jaar.

 

Meer info op: www.bewustverbruiken.be