De Belgische film Le tout nouveau testament van regisseur Jaco Van Dormael is genomineerd voor een Golden Globe. De film is genomineerd in de categorie voor beste niet-Engelstalige film.

De Hongaarse film Son of Saul is in dezelfde categorie genomineerd, naast de Chileense film The Club, de Fins-Duitse film The Fencer en de Franse film Mustang.

In Le tout nouveau testament, een Belgisch-Frans-Luxemburgse productie, is God een klootzak die in een Brussels flatje woont. Zijn dochter Ea is haar vader grondig beu en besluit haar eigen testament te schrijven. God wordt vertolkt door Benoît Poelvoorde. Catherine Deneuve, Johan Leysen, Laura Verlinden en Johan Heldenbergh nemen een bijrol op zich.

De film heeft nog geen distributeur in de VS, maar er waren speciale vertoningen voor de leden van de Oscar Academy en dan meteen ook voor die van de Hollywood Foreign Press, die de Globes nomineert. Er was wel al interesse van distributeurs, maar de biedingen waren te laag. Distributeurs zaten met twijfels: zal deze humor ook in de VS werken? Deze nominaties versterken de onderhandelingspositie: blijkbaar werkt de humor perfect over de taal- en cultuurgrenzen heen.
Jeroen Struys
Onze filmrecensent

De film wordt ook de Belgische Oscar-inzending. Pas op 14 januari wordt de lijst met genomineerden bekend­gemaakt en weten we of de film ook echt kans maakt op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Na de Oscars zijn de Golden Globes de meest prestigieuze prijzen, die worden uitgereikt door de buitenlandse film- en televisiepers in Hollywood. Op 10 januari vindt de uitreiking plaats. Een overzicht van de belangrijkste nominaties vindt u hier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig