Lost u deze puzzel van de Britse inlichtingendiensten op?
Foto: gchq

Dit jaar stuurt de Britse geheime dienst GCHQ geen klassiek kerstkaartje naar zijn contacten. Hun eindejaarswensen zijn deze keer vergezeld van een complexe puzzel. De oplossing moet op zijn beurt naar een hele reeks andere opdrachten leiden. Bent u uit het juiste hout gesneden?

De puzzel, die GCHQ ook op zijn website voor iedereen heeft beschikbaar gemaakt, bestaat uit een grid met veel witte en een aantal zwartgekleurde vakjes. Bij elke kolom en rij staat een cijferreeks die zegt hoe lang de zwarte blokken moeten zijn. ‘Een rij waar bijvoorbeeld ‘2 1 6’ bijstaat, geeft aan dat er sets van respectievelijk twee, één en zes zwarte vakjes moeten verschijnen’, legt GCHQ uit op zijn website . ‘Tussen elke reeks van zwarte vakjes moet minstens een wit vakje blijven.’

Klik op het beeld voor een grotere versie

In de oplossing van deze puzzel zit een verwijzing naar een reeks andere uitdagingen, die telkens moeilijker worden. Tot eind januari kunnen de oplossingen van de puzzelreeks gemaild worden naar GCHQ. Het bijhorende e-mailadres zit verborgen in een van de puzzels. Veel succes!

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in