‘Liever geen mannelijke babysitter’
Foto: VAN PARYS MEDIA

Een jongen of man die op de kinderen past? Veertig procent van de ouders ziet dat nog steeds niet echt zitten.

Slechts 57 procent van de Belgische mannen en 63 procent van de vrouwen hebben geen enkel bezwaar tegen een mannelijke babysitter, kinderoppas of kleuteronderwijzer. Maar de rest heeft op zijn minst twijfels en zo’n 15 procent zegt duidelijk dat ze liever geen onbekende man verantwoordelijkheid geven over hun kinderen.

Dat blijkt uit de Emancipatiebarometer van Amazone, het Kruispunt Gendergelijkheid. 1.092 Belgen kregen daarvoor vragen over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen voorgeschoteld.

Onderwijssociologe Mieke Van Houtte (UGent) vermoedt dat het ‘nationale trauma dat België opliep door de zaak-Dutroux’ daar zeker in meespeelt. ‘Het is betreurenswaardig, maar veel ouders zijn sindsdien ongetwijfeld meer op hun hoede wanneer ze een man alleen bij hun kinderen laten.’

Een andere mogelijke verklaring luidt dat zorgen in onze maatschappij nu eenmaal als een zaak van vrouwen beschouwd wordt. ‘Zeker als het over erg kleine kinderen gaat’, zegt Sofie De Graeve, woordvoerster van het Vrouwen Overleg Komitee. ‘Zij besteden er over het algemeen ook gewoon meer tijd aan. Maar zoiets als een vrouwelijk “zorg-gen” bestaat natuurlijk niet.’

Mannelijke babysitters en kleuteronderwijzers liggen in het bijzonder moeilijk voor Brusselaars en moslims. Bij die laatsten zegt 29 procent ‘helemaal niet akkoord te gaan met een mannelijke oppas’.