Balthazar en Tourist LeMC slepen meeste MIA-nominaties binnen
Balthazar, vorige maand in Vorst Foto: Koen Bauters

Met elk vijf nominaties zijn Tourist LeMC en Balthazar de favorieten voor de MIA’s, de belangrijkste prijzen binnen de Belgische muziekwereld. STUFF. haalt verrassend vier nominaties binnen.

Kunstenpunt en de VRT hebben donderdag de genomineerden bekendgemaakt van de negende editie van De Music Industry Awards (MIA). De MIA’s worden uitgereikt op donderdag 21 januari 2016 tijdens een liveshow op Eén. Balthazar en Tourist LeMC zijn allebei vijf keer genomineerd.

Het publiek en de muzieksector bepalen wie deze prijzen in ontvangst mag nemen. De Vlaamse muziek- en showbizzjournalisten hebben per categorie vier genomineerden geselecteerd. Het publiek kan vanaf 10 december stemmen in negen categorieën. Voor de MIA in de categorie ‘Hit van Het Jaar’ kan het publiek pas stemmen tijdens de liveshow zelf.

Nieuwkomer Tourist LeMC heeft vijf nominaties: in de categorieën ‘Doorbraak’, ‘Nederlandstalig’, ‘Solo Man’, ‘Album’ en ‘Auteur/Componist’. Balthazar komt ook vijf keer voor, met name in de categorieën ‘Alternative’, ‘Groep’, ‘Live’, ‘Videoclip’ (het werk van het Brusselse trio Vuurwerk) en ‘Album’. In deze laatste categorie nam Balthazar al twee keer een MIA mee naar huis. Mogelijk scoort de groep dus een hattrick met het derde album ‘Thin Walls’.

Verrassende nieuwkomer is STUFF., met vier nominaties. Oscar And The Wolf, veelvoudig winnaar van vorig jaar, is drie keer genomineerd, net als Lost Frequencies, Emma Bale, Stan Van Samang, Selah Sue en Dimitri Vegas & Like Mike.