Turkse premier beticht Moskou van ‘etnische zuiveringen’ in Syrië
De Turkse premier Ahmet Davutoglu. Foto: AFP

De toon tussen Ankara en Moskou wordt scherper. De Turkse regering beschuldigt Rusland van etnische zuiveringen in Syrië en waarschuwt voor miljoenen nieuwe vluchtelingen.

‘Rusland probeert etnische zuiveringen in het noorden van Latakia uit te voeren’, zei premier Ahmet Davutoglu tijdens een persconferentie in Istanbul. ‘Het regime in Damascus en Rusland willen in Latakia en Tartous geen soennitisch-Arabische of Turkmeense bevolking hebben. Negentig procent van de Russische aanvallen in Syrië is gericht tegen de gematigde oppositie.’

Volgens Turkije profiteert vooral IS van de Russische bombardementen op Syrische rebellen.

De regeringsleider waarschuwde bovendien voor een toestroom van miljoenen nieuwe vluchtelingen uit Syrië, indien de Russische bombardementen daar voortduren. ‘Als dit blijft duren, verlaten van Aleppo tot Latakia drie miljoen mensen de regio.’

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov herhaalde dan weer zijn beschuldigingen dat Turkije terreurorganisatie IS helpt. Met medeweten van Ankara worden gewonde jihadisten in Turkije medisch behandeld, zei Lavrov volgens het persbureau Interfax.

De spanningen tussen Turkije en Rusland zijn toegenomen sinds de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig nabij de Syrische grens heeft neergehaald.