Spoor wil vijf dagen staken in januari
Foto: belga
De spoorbonden kondigen een 48-uren- en 72-urenstaking aan in januari. Dat doen ze uit protest tegen het afketsen van een sociaal akkoord.

De directie van NMBS, Infrabel en personeelsdienst HR Rail en de vakbonden zaten vandaag samen om het voorstel voor een sociaal akkoord te bespreken. Gisteren was al duidelijk geworden dat de vakbonden niet akkoord gingen met het voorliggende voorstel, maar dat ze 'het overleg alle kansen wilden geven'.

De directie liet weten dat ze verder wil onderhandelen, maar betreurt dat de bonden niet met eigen voorstellen kwamen. Daarom zal het bepaalde productiviteitsverbeteringen, waarvoor het akkoord van de vakbonden niet nodig is, sowieso doorvoeren. De directie wil haast maken met het invoeren van die maatregelen opdat ze op 1 januari zouden kunnen ingaan.

'Er was geen onderhandeling over deze materie', klinkt het bij de vakbonden. 'De werkgever legt hun visie op, zonder te willen luisteren. Ze willen het per se doorduwen.'

Een gemeenschappelijk vakbondsfront heeft een stakingsaanzegging ingediend voor een 48-urenstaking, vanaf dinsdag 5 januari om 22 uur tot donderdag 7 januari om 22 uur. Indien er daarna geen toegevingen zijn, volgt een 72-urenstaking, van woensdag 20 januari om 22 uur tot zaterdag 23 januari om 22 uur.

De kleinere liberale vakbond VSOA-Spoor steunt de staking niet en pleit voor de hervatting van een constructieve sociale dialoog.