Asielzoeker die dwangsom afdwong opgesloten in gesloten centrum
(archiefbeeld) Foto: pn

De Afghaanse asielzoeker die een dwangsom afdwong voor de rechter bij gebrek aan een onmiddellijke opvangplaats, wordt opgesloten in een gesloten centrum. Dat heeft de Dienst Vreemdelingenzaken woensdagavond beslist. Bedoeling is hem naar Duitsland terug te sturen.

De jongeman is woensdagnamiddag geregistreerd door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Bij de registratie zou naar verluidt ook gebleken zijn dat hij toch meerderjarig is. Bovendien raakten meer details bekend over zijn reis naar België. 

Zo bleek volgens het kabinet-Francken uit de verklaringen van de man dat hij in Duitsland al vingerafdrukken liet afnemen en een tijdlang in opvangcentra in Leipzig en München doorbracht. Eerder was hij ook minstens al in de EU-lidstaten Griekenland en Oostenrijk gepasseerd. 

'De gegevens die voortkomen uit zijn eigen verklaringen waren voor de Dienst Vreemdelingenzaken voldoende om een overnameverzoek te sturen naar Duitsland', verduidelijkt Franckens woordvoerster. 'Omdat er bovendien een grote kans bestond dat hij niet zou wachten op de uitkomst van het overnameverzoek, gezien ook het feit dat hij al meermaals doorreisde naar andere EU-landen, besloot DVZ hem in een gesloten opvangcentrum te laten plaatsen.'

Hoe lang hij daar zal moeten blijven in afwachting van antwoord uit Duitsland is voorlopig niet duidelijk.

Dwangsom

Op 1 december stapte de jonge asielzoeker naar de Brusselse arbeidsrechtbank omdat hij geen opvangplaats had gekregen. Hij stond in de rij en was niet aan de beurt gekomen. Na zeventien dagen mocht hij terugkomen. Omdat de pre-opvang nog steeds propvol zit, was hij genoodzaakt die tijd op straat door te brengen. 

Nadat de asielzoeker in eerste aanleg bot ving, trok hij naar het Arbeidshof. Dat heeft nog tot een veroordeling van Fedasil geleid, inclusief een dwangsom van 125 euro per dag dat de man geen opvangplaats krijgt. Op basis van de Europese asielrichtlijn besluit het arbeidshof immers dat de jongeman de facto al op 30 november asiel aanvroeg in ons land en daar dus wel degelijk recht op heeft.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft steeds geargumenteerd dat ons land pas verplicht is opvang te voorzien op het moment dat de registratie door de Dienst Vreemdelingenzaken gebeurd is. Na het arrest kondigde hij wel aan dat de jongeman zo snel mogelijk een plaats zou krijgen zodat de Belgische staat geen dwangsommen zou moeten betalen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in