Verhuis uw spaargeld naar een fossielvrije bank of fonds
Foto: rr
Divestment, zo heet de beweging die ervoor pleit om niet langer geld te beleggen in bedrijven die fossiele brandstoffen ontginnen. Als genoeg beleggers zich uit die bedrijven terugtrekken, zien de toplui zich gedwongen om hun koers te verleggen, zo wordt gehoopt.

De divestment-beweging heeft een stevig argument om niet langer te beleggen in fossiele brandstoffen: als de internationale gemeenschap alles op alles zet om de klimaatopwarming tot 2 graden te beperken, kan een groot deel van de voorraden olie en kool nooit verbrand worden. Maar die voorraden hebben de energiebedrijven nu wel in hun boeken opgenomen.

Als u zelf een steentje wilt bijdragen aan die divestment-beweging, kan dat. Er bestaan tal van beleggingsproducten die producenten van fossiele brandstoffen uitsluiten. Maar het is wel goed uitkijken welk product je dan kiest. Wil je een spaarboekje, dan lijkt Triodos de enige keuze. Uit een recent onderzoek van de ngo Fairfin bleek dat dit de enige bank is die geen geld steekt in de ontginning van fossiele brandstoffen. Triodos belegt het spaargeld van zijn klanten wel in hernieuwbare-energieprojecten in België. Bij de spaarproducten van de andere banken bestaat het risico dat  je geld in een steenkoolmijn of een boorplatform wordt gestoken.

De keuze is ruimer wanneer je kiest voor een beleggingsfonds. Triodos heeft vier duurzame fondsen. In welke bedrijven die beleggen, kan je op de website nakijken. Maar ook andere banken hebben tal van duurzame fondsen. Die sluiten evenwel niet automatisch investeringen in fossiele brandstoffen uit. Sommige fondsbeheerders vinden dat wel geïnvesteerd mag worden in bedrijven die weliswaar niet duurzaam zijn, maar wel hun best doen om dat te worden. Dat is de zogenaamde best-in-class-benadering. Welke benadering elk fonds kiest, kan je nalezen in de brochures van elk fonds. Het veiligst is het natuurlijk om te kiezen voor fondsen die specifiek in groene energie investeren, maar die zijn wel wat risicovoller door hun beperkte spreiding.

Lees meer:

Beleggen voor een beter klimaat >

www.fairfin.be

http://duurzameproducten.febelfin.be

www.bankwijzer.be