Duits bondskanselier Angela Merkel is door het Amerikaanse Time Magazine uitgeroepen tot Persoon van het Jaar ‘omdat ze voor moreel leiderschap zorgde op een moment dat de wereld er nood aan had’. Een eer die Merkel goed kan gebruiken, legt buitenland-redacteur Bart Beirlant uit.

De titel wordt gegeven aan een individu die het nieuws van het voorbije jaar, op een positieve of negatieve manier, heeft beïnvloed. De Persoon van het Jaar wordt gekozen door de redacteurs van het magazine.

Volgens Nancy Gibbs van Time werd Merkel gekozen omdat ze meer van haar land durfde te vragen dan wat andere politici zouden durven en omdat ze voor moreel leiderschap zorgde op een moment dat de wereld er nood aan had. Merkel wordt ook geprezen voor haar leiderschap tijdens de vluchtelingencrisis. Daarnaast speelde ze ook een sleutelrol in de Europese economische crisis.

Time noemt Merkel op de cover van het magazine ‘Bondskanselier van de vrije wereld’.

Voor Angela Merkel is de verkiezing door Time tot persoon van het jaar een morele opsteker - alleen haar voorgangers Konrad Adenauer en Willy Brandt genoten dezelfde eer. Ze kan die ook goed gebruiken: haar nadruk op de 'Willkommenskultur' in de migratiecrisis verzwakte aanzienlijk de machtspositie die ze de jongste tien jaar als kanselier van Duitsland opbouwde in Duitsland én de Europese Unie. Maandag start in Karlsruhe het partijcongres van de CDU, en daar zal voor het eerst blijken dat Merkel niet langer onaantastbaar is binnen de eigen partij.
Uit een nieuwe peiling van het bureau Forsa blijkt dat Alternative für Deutschland, dat zich profileert als anti-immigratiepartij, in het voormalige Oost-Duitsland al 16 % van de stemmen zou halen. Toch geniet Merkel volgens dezelfde peiling nog altijd het vertrouwen van 48 % van de Duitsers, liefst 33 % meer dan SPD-boegbeeld Sigmar Gabriel.
Bart Beirlant
redacteur Buitenland

SHORTLIST

Naast Angela Merkel stonden nog zeven mensen op de shortlist van Time Magazine:

 1. Abu Bakr Al-Baghdadi: De leider van ISIS heeft zijn volgelingen geïnspireerd in Irak en Syrië te komen vechten voor het zelfverklaard kalifaat en in Tunesië, Frankrijk en de VS gruwelijke terreuraanslagen te plegen.
   
 2. Travis Kalanick: De CEO van Uber deed de waarde van zijn alternatieve taxibedrijf stijgen naar 70 miljard dollar maar kreeg ook veel kritiek voor het omzeilen van de wet, o.m. in ons land.
   
 3. Vladimir Poetin: De president van Rusland legde de Europese sancties over de Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne naast zich neer en stortte zich op eigengereide wijze in een oorlog tegen ISIS.
   
 4. Hassan Rouhani: De nieuwe Iraanse president probeert de status van paria die Iran de afgelopen jaren had, van zich af te werpen en de door sancties zwaar getroffen economie van zijn land op te krikken door een nucleaire deal met het Westen.
   
 5. Donald Trump: De belangrijkste Republikeinse kandidaat om Obama op te volgen maakte zich populair met populistische uitspraken en controversiële voorstellen die zelfs zijn eigen partij diep verdelen.
   
 6. Caitlyn Jenner: Bruce Jenner, de voormalige olympisch kampioen tienkamp bij de mannen en acteur in de docu-serie Keeping up with the Kardashians, maakte dit jaar op 66-jarige leeftijd bekend voortaan als vrouw door het leven te gaan en plaatste zo het genderthema bovenaan de agenda.
   
 7. De activisten van Black Lives Matter: Een actiegroep die ongelijkheid naar Afro-Amerikanen toe bestrijdt, vooral op het gebied van politionele en juridische benadeling.

Hitler en Paus Fransiscus

Vorig jaar ging de prijs naar de mensen die strijden tegen ebola. Het jaar daarvoor werd paus Franciscus ‘Persoon van het jaar’. De allereerste ‘Persoon van het jaar’ was Charles Lindbergh, de eerste mens die alleen de Atlantische Oceaan overvloog in een vliegtuig, in 1927.

Ook Queen Elizabeth II, Mahatma Ghandi en Adolf Hitler werden al eens uitgeroepen tot ‘Persoon van het jaar’ door Time Magazine.