Dit zijn de genomineerden voor Herman De Coninckprijs 2016
Ruth Lasters is een van de vijf - en de enige vrouwelijke - genomineerden. Foto: WDK

Maarten Inghels, Marc Kregting, Ruth Lasters, Bart Meuleman en Jeroen Theunissen zijn de vijf auteurs die kans maken op de Herman de Coninckprijs 2016, een bekroning voor de beste dichtbundel van het jaar in Vlaanderen.

De uitreiking vindt op dinsdag 26 januari plaats in de Antwerpse Arenbergschouwburg. De vakjury wordt ditmaal voorgezeten door Bas Kwakman (Poetry International) en heeft verder Cathérine De Kock (De Standaard), Jeroen Dera (hoogleraar Universiteit Nijmegen), Saskia Scheltjens (UGent) en Hilde Verbreuken (Radio 1) in de rangen.

De Herman de Coninckprijs is een initiatief van Boek.be, met de steun van de provincie Antwerpen en verschillende mediapartners. In 2016 wordt de prijs voor de tiende keer uitgereikt. Er is ook een publieksprijs, waarvoor online gestemd kan worden en waarbij het winnende gedicht op de officiële poster van Gedichtendag zal prijken. Dit jaar won Peter Verhelst de prijs met Wij totale vlam. De publieksprijs ging naar Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert.

Maarten Inghels werd door de jury genomineerd voor Nieuwe Rituelen, een bundel over de moderne mens en zijn verlangen om gezien te worden maar ook om soms in de anonimiteit te verdwijnen. Marc Kregting dankt zijn nominatie aan Onze Nietzsche - Catechismen, het slot van een twintig jaar durend poëzieproject dat zich ent op de catechismus. Ruth Lasters maakt dan weer kans met Lichtmeters, de opvolger van Vouwplannen - dat in 2009 nog bekroond werd met de Debuutprijs. Theatermaker Bart Meuleman is genomineerd voor Mijn soort muziek, waarin hij zoekt naar een geluid voor verdriet. De vijfde nominatie is voor Hier woon je van Jeroen Theunissen, waarin een vader in 99 gedichten contact zoekt met zijn zoon.