Open VLD en SP.A: ‘Geen reden om euthanasiewet te wijzigen’
Foto: Photo News

Open VLD en SP.A zien geen reden om de euthanasiewet terug te schroeven, ondanks de oproep van 65 professoren, psychiaters en psychologen om de mogelijkheid op euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden uit de wet te halen. Ook Wim Distelmans, voorzitter van LevensEinde InformatieForum (LEIF) en professor palliatieve geneeskunde (VUB), gaat niet akkoord.

In een open brief die dinsdag in De Morgen verscheen, roepen de ondertekenaars de regering op de euthanasieregels aan te passen. De afgelopen twee jaar was telkens sprake van ongeveer 50 mensen die overleden na euthanasie op basis van ondraaglijk psychisch lijden. ‘Wij zijn gealarmeerd door de toenemende banalisering van euthanasie op grond van psychisch lijden alleen’, luidt het.

‘Zelf meester zijn van je eigen leven en een stuk ook over je eigen dood, is iets waar ik als liberaal 100 procent achter sta’, reageerde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. ‘Ik zie dus niet meteen een reden om de wet aan te passen.’ Rutten benadrukt dat het om heel complexe en langdurige psychiatrische gevallen gaat, en niet om een depressie. ‘Die twee debatten aan mekaar koppelen, is veel te kort door de bocht’, luidt het.

‘Zelf beschikken over je leven, dat geeft kracht’

Kamerlid Karin Jiroflée (SP.A) wijst er dan weer op dat zelf kunnen beschikken over je leven, mensen vaak opnieuw terug kracht en perspectief geeft. ‘Veel mensen stellen een wilsverklaring op omdat het hen rust geeft’, weet Jiroflée. Ook volgens haar ‘verliezen de auteurs uit het oog dat het allemaal ging om mensen die allerlei therapieën hebben doorlopen en al jaren in de psychiatrie zitten’.

Ze merkt ook op dat het taboe rond psychisch lijden aan het verdwijnen is en er meer over wordt gepraat. Ondraaglijk psychisch lijden uit de wet schrappen zou voor de SP.A’ster dan ook een stap terug zijn in het hele debat.

'Het gaat niet over iemand die liefdesverdriet heeft'

Ook Wim Distelmans, professor palliatieve geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en voorzitter van de Euthanasiecommissie, benadrukt dat psychisch lijden niet te onderschatten is en ook ongeneeslijk kan zijn. 

'Psychisch lijden is enkel door de persoon zelf inschatbaar, maar dat geldt ook voor fysiek lijden', stelt Distelmans in De Ochtend op Radio 1. 'Het voornaamste in al die situaties is dat het gaat om een ongeneeslijke aandoening. Het gaat niet over iemand die liefdesverdriet heeft. Het gaat over psychiatrische patiënten die gedurende jaren behandeld zijn geweest.'

 Hij denkt dat mensen die weten dat er een mogelijkheid tot euthanasie bestaat daar een zekere kracht uit putten. De problematiek bespreekbaar maken biedt volgens hem perspectieven. 'In een democratische maatschappij vind ik het duidelijk dat mensen die ondraaglijk lijden het recht hebben om te zeggen dat ze aan de noodrem willen trekken', klinkt het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig