Spaar de batterij van je smartphone. En laat hem repareren als hij kapot is
Foto: shutterstock
Ongetwijfeld ligt bij u thuis ook een gsm of smartphone stof te vergaren in een lade. Tel ze samen, en we zitten in Vlaanderen op een berg van honderdduizenden niet langer gebruikte mobiele toestellen. Nochtans kan het repareren en langer gebruiken van een smartphone wel wat CO2-uitstoot voorkomen.

De productie van smartphones kost veel energie, veel meer dan het gebruik. Bovendien zitten er zeldzame metalen in die vaak uit landen komen waar ze het niet zo nauw nemen met mens en milieu. Daarom is het goed om lang met je mobiele telefoon te doen. Een kapotte gsm kun je vaak prima laten repareren. Barst in je scherm, knoppen die het niet meer doen, een lege batterij? Breng je gsm of smartphone naar een gekwalificeerde reparateur. Reparatie kost meestal tussen de 40 en 100 euro en is goed voor het milieu.

Vaak is echter de batterij sneller stuk dan het toestel. Met wat simpele tips kan je je batterij langer laten meegaan:

* Laad je batterij op voordat hij onder de 40 procent komt.

* Laad je batterij liever steeds een beetje op dan één keer helemaal.

* Laat je mobiele telefoon niet de hele nacht aan de oplader liggen. Haal hem van de oplader als hij vol is. Anders gaat de capaciteit van je batterij achteruit.

* Kies voor energiezuinige instellingen: verlaag de helderheid van je scherm en zet 'Automatisch synchroniseren' uit.

* Met slim opladen kun je 5 jaar met je batterij doen. Doe je helemaal niet aan slim opladen? Dan is dat maar 3 jaar.

Is je gsm of smartphone dan toch versleten, laat hem dan niet liggen en gooi hem zeker niet in de vuilbak. In je telefoon zitten waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Breng hem dus naar het recyclagepark, of geef hem af in een door Recupel goedgekeurd inzamelpunt. Dat kan de winkel zijn waar je een nieuw toestel koopt.

Www.milieucentraal.nl

www.goodplanet.be/gsm-inzameling