Klimaattop: 'België gaat voor ambitieuze en bindende tekst'
Minister Marie-Christine Marghem begroet de Franse minister van Ecologie Ségolène Royal. Foto: belga

De onderhandelingen in Parijs gaan hun beslissende week in. Vandaag komen de klimaatministers van de 197 deelnemende landen toe. De veeleer technische onderhandelingen van vorige week vervellen nu tot een politieke discussie.

Voor ons land nemen maandag federaal minister van Energie Marghem en haar Waalse collega’s Carlo Di Antonio en Paul Furlan deel aan de onderhandeling. Dinsdag arriveren ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en Brussels minister Céline Fremault.

'Het is Frankrijk dat erop heeft aangedrongen dat de ministers echt in de zaal zouden zitten, om zeker te zijn dat er compromissen kunnen worden gesloten', zegt een Belgische onderhandelaar. 'In Kopenhagen namen de Denen zelf het heft te veel in handen, waardoor ze het vertrouwen kwijt raakten. Op andere klimaattoppen waren het dan weer de regeringsleiders die moesten onderhandelen. Nu zijn het de vakministers, dat is een goede zaak.'

De top in Parijs is al redelijk goed opgeschoten. De ministers beginnen met een ontwerptekst van nauwelijks 40 pagina’s. Zes jaar geleden was dat in Kopenhagen nog een tekst van 300 pagina's waar niemand kop of staart aan kreeg. Maar er liggen nog een aantal lastige knopen op tafel. De ministers moeten deze week beslissingen nemen.

Akkoord

Laurent Fabius , Frans minister en voorzitter van de klimaattop, rekent naar eigen zeggen donderdag al op een akkoord. Minister Marghem treedt hem bij. 'Als alles goed gaat, hebben we donderdag een akkoord', zei ze maandagochtend in een korte toespraak tot de Belgische delegatie. 'België gaat voor een leesbare, ambitieuze en bindende tekst.'

Officieel loopt de conferentie tot vrijdag, maar er wordt algemeen verwacht dat de eindonderhandeling zal uitlopen tot in het weekend. De kans is alleszins groot dat de onderhandelaars deze week een akkoord bereiken. Of dat een ambitieus akkoord wordt, zal dan moeten blijken.

Klimaatfonds

De Waalse ministers Paul Furlan en Carlo Di Antonio hebben maandagochtend in Parijs bevestigd jaarlijks 8 miljoen euro in het groen klimaatfonds te zullen storten. Daarnaast wordt op termijn 1,2 miljoen euro uitgetrokken voor ‘fast start finance’. Het geld gaat naar vijf projecten die strijden tegen de opwarming in Afrika en Zuid-Amerika.

De ‘fast start finance’ maakt deel uit van een globaal bedrag van 30 miljard euro dat op de klimaattop in Kopenhagen werd voorzien en komt dus niet in aanmerking voor de 100 miljard euro die in Parijs wordt gezocht. België heeft zich vorige week geëngageerd jaarlijks 50 miljoen euro extra uit te trekken tot en met 2020. Dat bedrag komt bovenop de reguliere ontwikkelingshulp, zegt Marghem.