Ridouani volgt Louis Tobback op
Foto: hsb

Mohamed Ridouani wordt zo goed als zeker de opvolger van Louis Tobback als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leuven.

De lokale SP.A-leden spreken zich volgende week dinsdag uit over de nieuwe lijsttrekker, maar Ridouani is de enige kandidaat. Hij heeft ook de steun van huidig burgemeester Louis Tobback, die na deze regeerperiode stopt als burgemeester. Hij wordt dan 80 jaar. Sinds 1995 is hij burgemeester van Leuven.

De 36-jarige Ridouani is in Leuven geboren uit ouders van Marokkaanse oorsprong. Hij begon zijn carrière bij Deloitte, maar stapte al snel over naar de politiek, eerst bij de ter ziele gegane partij spirit, daarna bij de SP.A.

'Stad op hoger niveau tillen'

Sinds 2007 is Ridouani schepen van Leefmilieu, Onderwijs, Economie, Personeelsleden en Vastgoed. Bij de verkiezingen in 2012 haalde hij 2.325 voorkeurstemmen, het tweede hoogste aantal van de SP.A'ers op de lijst.

'Dat dat kon én kan, als zoon van arbeidsmigranten maakt me fier op Leuven', zegt hij over zijn politieke opkomst. 'Ik wil anderen dezelfde kansen en perspectieven geven als ik heb gekregen. (...) Ik wil samen met iedereen de stad op een hoger niveau tillen en grootse dingen realiseren voor de Leuvenaar.'

Meer bepaald wil Ridouani van Leuven 'een van de meest welvarende, zorgzame en groene steden van Europa maken'.

Buddy-project

Ridouani is bekend als drijvende kracht achter het buddy-project, waarbij studenten kansarme jongeren helpen bij het studeren, en van het project Leuven energieneutraal. Bij dat initiatief werkt een brede maatschappelijke coalitie aan een duurzame stad.

Ridouani wordt al langer genoemd als lijsttrekker. Ook liet Bruno Tobback uitschijnen dat hij mogelijk als lijsttrekker wou opkomen, maar dat werd door zijn vader Louis Tobback tegengesproken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in