General Electric en Electrolux blazen miljardendeal af
Foto: EPA

Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) heeft de voorgenomen verkoop van zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan het Zweedse Electrolux afgeblazen. De toezichthouders hebben te veel bezwaren tegen de overname.

Electrolux en GE sloten in september vorig jaar een overeenkomst, waarbij Electrolux GE Appliances voor 3,3 miljard dollar zou kopen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de overname echter slecht zijn voor de concurrentie op de markt voor huishoudelijke apparatuur. Daarom werd een zaak aangespannen om de deal te blokkeren.

Electrolux hoopte met de overname zijn positie op de Amerikaanse markt te kunnen versterken. Het bedrijf gaf aan het schrappen van de deal te betreuren en zei dat er reeds zeer veel inspanningen gedaan werden om de toezichtsautoriteiten te overtuigen. Op de beurs in Stockholm kelderde het aandeel Electrolux maandag 15 procent na het mislukken van de overname.

GE zegt nog recht te hebben op een verbrekingsvergoeding van 175 miljoen euro vanwege Electrolux. GE wil nog steeds GE Appliances van de hand doen en zegt dat de divisie goed presteert.