Socialisten moeten na 15 jaar plaats ruimen in Venezuela
Foto: AFP

De oppositie heeft bij de parlementsverkiezingen in Venezuela een ruime overwinning geboekt. De eenheidslijst MUD (Verenigd Democratisch Platform) haalt zeker 99 van de 167 zetels. Daarmee lijken de dagen van de socialistische president Nicolás Maduro, de politiek erfgenaam van Hugo Chavez, geteld.

De voorzitter van de nationale verkiezingsraad maakte maandag de overwinning van het MUD officieel. Oppositieleider Henrique Capriles eiste de overwinning zondagnacht al op via twitter. 'De resultaten waar we op hoopten. Venezuela heeft gewonnen. Het is onomkeerbaar', schreef hij.

Ook president Maduro en zijn socialistische PSUV hebben de ‘ongunstige resultaten’ ondertussen erkend. De Verenigde Socialistische Partij behaalde slechts 46 zetels.

'De economische oorlog heeft vandaag getriomfeerd', aldus Maduro. Bij de laatste presidentiële verkiezing in 2013, waar hij nipt won, braken er antiregeringsprotesten uit die leidden tot 43 doden.

 

Daarmee lijkt een einde te komen aan meer dan vijftien jaar links bewind in Venezuela. Maduro, toen vicepresident, werd door zijn voorganger en halve Venezolaanse heilige Hugo Chavez in 2013 op zijn sterfbed tot opvolger aangeduid.

Hugo Chavez

Chavez werd ongezien populair doordat hij veel arme Venezolanen van behuizing en jobs voorzag met de inkomsten die het land uit de olieproductie haalde. De olieprijzen zijn echter stevig gedaald, terwijl de inflatie In Venezuela stijgt en de import daalt. Bovendien beschikt het land over het tweede hoogste moordpercentage ter wereld, volgens een lijst van de Verenigde Naties.

De stijgende prijzen, het gebrek aan werkgelegenheid, het gevoel van onveiligheid en het tekort aan basisgoederen zorgden voor veel ongenoegen bij de kiezers.

  

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig