In het Antwerpse district Deurne gaat het lokale bestuur van N-VA, CD&V en Open Vld onderhandelen met oppositiepartij Groen om een nieuwe meerderheid te vormen. Groen verbreekt daartoe het kartel met SP.A.

Het district verkeert al bijna een jaar in politieke crisis, nadat districtsraadslid Bruno Denys uit N-VA stapte om als onafhankelijke verder te zetelen. De oppositie is sindsdien de facto in de meerderheid in de districtsraad.

Groen Deurne stelt zondag in een mededeling dat de partij “lange tijd heeft geprobeerd om samen te werken vanuit de linkse oppositie, samen met SP.A en PVDA, door dossier per dossier constructieve voorstellen in te dienen en hiervoor een alternatieve meerderheid te vinden”. Die strategie bleek echter niet te werken, klinkt het, getuige onder meer het feit dat de budgetwijziging voor 2016 maar niet gestemd raakte en het district daarom vanaf januari met voorlopige twaalfden zou moeten werken om nog iets gefinancierd te krijgen.

Nu heeft districtsburgemeester Peter Wouters (N-VA) Groen officieel gevraagd om de onderhandelingen op te starten over een nieuw bestuur. Hij zou ook bereid zijn om zelf een stap opzij te zetten. “De politieke impasse in Deurne moet doorbroken worden”, zegt Bob Reijnders, voorzitter van Groen Deurne. “Groen neemt hierin zijn verantwoordelijkheid.”

SP.A reageert alvast afwijzend op de beslissing van Groen. “In 2006 en 2012 trokken SP.A en Groen in Deurne op één lijst naar de kiezer”, zegt Kathleen Van Brempt, fractievoorzitter van SP.A in de Antwerpse gemeenteraad. “Nu knoopt Groen dus zonder overleg met SP.A gesprekken aan met de door N-VA gedomineerde coalitie. Wij maken ons zorgen over de wijze waarop Groen bereid is de progressieve frontvorming te verbreken.”

'Deurne komt eerst'

Districtsburgemeester van Deurne Peter Wouters (N-VA) bevestigt zondag op zijn website dat er onderhandelingen gestart zijn met oppositiepartij Groen om opnieuw een volwaardige meerderheid te vormen in het Antwerpse district. Wouters stelt verder dat hij zich zal terugtrekken uit het bestuur als die onderhandelingen effectief tot een nieuwe bestuursploeg leiden. "Deurne komt eerst, dat is altijd mijn persoonlijke overtuiging geweest", zegt hij. "Ik ga die overtuiging niet verloochenen, nu we in deze impasse zitten die al veel te lang aansleept."

Wouters stelt dat Groen in beeld kwam als potentiële (noodzakelijke) extra coalitiepartner dankzij "enkele informele contacten op stedelijk en districtsniveau" die geleid hebben tot "openheid aan beide kanten". Eerdere gesprekken met de verenigde oppositie om - na het vertrek van districtsraadslid Bruno Denys uit N-VA - het district bestuurbaar te houden, bleken volgens hem "vruchteloos".