Supermarktketen schrapt halalaanbod na islamofobe reacties
Foto: blanken/Hollandse Hoogte

In Oostenrijk gaat supermarktketen Spar, een van de grootste supermarktketens van het land, in haar winkels in Wenen niet langer halalvlees aanbieden. De beslissing van de keten is ingegeven door de vele islamofobe reacties op sociale netwerken.

'Als gevolg van de (onterechte! ) beschuldigingen en van een verhitte discussie op Facebook heeft SPAR besloten om de verkoop van halalvlees in Wenen stop te zetten', schreef de onderneming donderdag op haar Facebookpagina. Commentaren op het vernieuwde aanbod gingen van 'En hierna? Gaan we enkel nog onze boodschappen in boerka mogen doen ofwat? ' tot het nijdige 'Halal, dat is alles waar de islam voor staat: brutaliteit, misprijzen voor het leven en intolerantie voor al wie anders denkt of gelooft'.

'Als bedrijf dat alle gemeenschappen in Oostenrijk bedient zijn we triest en geshockeerd door de toon van deze discussie en hebben we besloten de nodige maatregelen te nemen. Het spijt ons heel erg, maar het lijkt erop dat Oostenrijk nog niet klaar is voor zoiets', luidde het.

SPAR was pas vorige maand gestart met de verkoop van twee producten op basis van halalvlees. Het ging om een 'test' in twintig filialen in Wenen, die gevestigd zijn in wijken met een grote moslimconcentratie. De Facebookpagina van het bedrijf werd nagenoeg onmiddellijk overspoeld met negatieve en denigrerende commentaar op moslims, migranten en multiculturalisme in het algemeen.

Ook de joodse gemeenschap in Oostenrijk reageerde al geshockeerd op de 'haatcampagne' die 'doet denken aan de antisemitische argumenten tegen koosjer vlees'.