Veldritlegende Erik De Vlaeminck (70) overleden
Foto: Photo News

Zevenvoudig wereldkampioen veldrijden Erik De Vlaeminck is overleden, dat bevestigt een vriend van de familie. De oudere broer van Roger De Vlaeminck was al een tijdje ziek en werd 70 jaar.

EriK De Vlaeminck werd op 23 maart 1945 geboren in het Oost-Vlaamse Eeklo en hij kroonde zich in 1966 in het Spaanse Beasain als eerste Belg ooit tot wereldkampioen veldrijden. Het leverde hem dat jaar ook de Nationale Trofee voor Sportverdienste op.

In 1967 lukte het De Vlaeminck niet om zijn wereldtitel te verlengen, maar een jaar later begon hij aan een indrukwekkende reeks van zes opeenvolgende titels. Daarmee is hij nog altijd recordhouder. In 1967, 1969, 1971 en 1972 won hij ook de Belgische titel.

Ook op de weg boekte De Vlaeminck successen. Zo won hij in 1968 de tweede rit in de Ronde van Frankrijk, de rittenkoers waaraan hij drie keer deelnam. In 1968 eindigde hij als 51e, in 1970 gaf hij op en een jaar later werd hij 62e. In 1969 won hij de Ronde van België, werd hij tweede in de Waalse Pijl en derde in Gent-Wevelgem. Het jaar erop eindigde hij als vierde in Luik-Bastenaken-Luik en in 1971 werd hij negende in Parijs-Roubaix, de klassieker die zijn broer Roger vier keer won.

De Vlaeminck zette in 1980 een punt achter zijn carrière. In 1989 werd hij de bondscoach van de Belgische veldrijders en in de dertien jaar onder zijn leiding werden 29 medailles behaald. Na het WK van 2002 in Zolder, waar drie Belgen op het podium stonden, nam hij afscheid als bondscoach.

Privé-problemen

In 1993 beleefde De Vlaeminck moeilijke tijden. Op 11 oktober van dat haar overleed zijn zoon Geert De Vlaeminck aan een hartstilstand tijdens een veldrit in Heist-op-den-Berg. Geert De Vlaeminck was toen 26 jaar en regerend Belgisch kampioen bij de amateurs.

Ernstig ziek

 

Erik De Vlaeminck was al een tijdje ziek,hij leed al twee jaar aan Alzheimer en Parkinson. "Als je iets tegen hem zegt, begrijpt hij je niet en zelf begrijpen we ook niet wat hij zegt. Het zijn triestige momenten", liet broer Roger De Vlaeminck begin dit jaar nog optekenen.

"Eén van beste veldrijders ooit en belangrijk als bondscoach"

"De KBWB reageert met verslagenheid op het overlijden van Erik De Vlaeminck", klinkt het in een bericht op de website. "De Oost-Vlaming (70) was als zevenvoudig wereldkampioen niet alleen één van de beste veldrijders uit de geschiedenis, als bondscoach stond hij mee aan de wieg van de steile opgang van de Belgische cyclocross tijdens de laatste decennia."

"Onder meer Sven Nys, Erwin Vervecken, Bart Wellens, Mario De Clercq en Kevin Pauwels wonnen de regenboogtrui met Eric De Vlaeminck als bondscoach", luidt het nog. "Eric, de oudere broer van Roger, was ook een begenadigd wegrenner en behaalde ooit zelfs een ritzege in de Tour. Eric De Vlaeminck hield het als bondscoach van de veldrijders voor bekeken na afloop van het uiterst succesvol verlopen wereldkampioenschap in Zolder, in 2002. De KBWB biedt de familie en de naasten van Eric De Vlaeminck de innigste blijken van deelneming aan."

Rudy De Bie: "De Vlaeminck was een groot kampioen"

Bondscoach Rudy De Bie vernam het nieuws in de late namiddag. "Het ging al een tijdje minder goed met hem", zegt hij. "Zijn overlijden is een verlies voor de Belgische wielersport. Eric was niet alleen een groot kampioen, hij was ook een heel goede mens, iemand met een hart voor wielrennen, een enorme passie voor het veldrijden. Hij heeft heel wat jonge renners geholpen om succesvol te worden. Hij ligt mee aan de basis van het succes van het huidige veldrijden."