Rechter oordeelt dat pesten bij legeropleiding hoort
Foto: PN
Een collega-militair op zijn bed vastbinden, zijn mond snoeren, zijn haar afscheren en hem insmeren met schoensmeer is volgens het hof van beroep in Antwerpen geen pestgedrag. Het hof oordeelde dat dergelijke praktijken bij een opleiding in het leger horen en sprak de drie “pesters” vrij. Dat staat vrijdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Een 18-jarige man uit Leopoldsburg die een opleiding tot officier gestart was, werd op 7 mei 2009 op de militaire campus Safraanberg in Sint-Truiden door negen medestudenten op zijn bed vastgebonden. Ze snoerden zijn mond dicht en schoren z’n haren af. Ten slotte werd de man ingewreven met scheerschuim en schoensmeer.

De drie hoofddaders werden in eerste aanleg tot drie maanden cel met uitstel veroordeeld. Maar twee van hen gingen in beroep tegen die uitspraak. Het Antwerpse hof van beroep heeft hen nu vrijgesproken. 'De feiten moeten gekaderd worden binnen de context van een militaire opleiding. Het gaat niet om een ernstige krenking of aantasting van de menselijke waardigheid', staat in het arrest.

Het slachtoffer beraadt zich met zijn advocaat over eventuele verdere stappen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in