Financial Times blundert met foute tweet en artikel over rentebesluit
Het foute artikel van de Financial Times. Foto: ft

De Britse toonaangevende zakenkrant Financial Times heeft donderdagmiddag voor onrust gezorgd op de financiële markten. De krant plaatste een verkeerd artikel over het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op zijn site, nog voor dat besluit bekendgemaakt werd.

De FT publiceerde zijn stuk enkele minuten voordat het werkelijke ECB-besluit wereldkundig werd gemaakt. Ook via Twitter werd het artikel aangekondigd.

De FT stelde dat de ECB het voor de markten ‘schokkende’ besluit had genomen om tegen de verwachting in de rente in de eurozone niet te verlagen. Enkele minuten later maakte de bank echter bekend dat de depositorente in de eurozone verder omlaag gaat naar -0,3 procent; al blijft het belangrijkste rentetarief wel behouden op 0,05 procent.

Piek

Het bericht van de krant zorgde voor een kolossale reactie op de wisselmarkten en joeg de koers van de euro in de minuten voor de publicatie van het rentebesluit op, terwijl aandelenbeurzen in het rood doken.

De krant trok de tweet na enkele minuten in. Maar op dat moment waren vele transacties reeds beklonken. Volgens het Franse persbureau AFP zouden die transacties een omvang kunnen hebben van miljarden dollars. Dagelijks gaat er gemiddeld 5.300 miljard dollar om op de wisselmarkten.

Na publicatie van het rentebesluit ging de euro even lager, om nadien weer te stijgen richting 1,09 dollar.

De FT tweette nadien dat de foutieve tweet ‘per vergissing gepubliceerd werd’.