Poetin: 'Allah beroofde het Turkse regime van gezond verstand'
De Russische president Vladimir Poetin. Foto: REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin gebruikte zijn jaarlijkse toespraak in het Kremlin om Turkije in sterke bewoordingen te veroordelen voor het neerschieten van een Russische straaljager.

Na het schietincident op 24 november begon Rusland Turkse importgoederen strenger te controleren. Ook werd het visumvrij reizen van Turkije naar Rusland opgeschort. Maar op donderdag maakte Poetin aan de hand van sterke retoriek duidelijk dat Moskou het niet bij deze maatregelen zou laten.

‘Wij zijn niet van plan om ons te engageren in een militair wapengekletter,’ benadrukte Poetin in het Kremlin voor een geselecteerd publiek van Russische parlementsleden en gouverneurs. ‘Maar als iemand denkt dat we deze vreselijke oorlogsmisdaad en dit verachtelijke verraad zomaar laten begaan, is hij of zij vreselijk mis. De Turkse regering zal er niet vanaf komen met wat extra controles op haar tomaten of enkele beperkingen in de bouw en in andere sectoren.’

Verder beschuldigde hij er Turkije nogmaals van betrokken te zijn bij de oliesmokkel van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). ‘Het Turkse volk is ijverig, maar het regime in Ankara is verraderlijk’, aldus Poetin. ‘Het lijkt erop dat Allah de kliek aan de macht in Turkije wou straffen, en hen van rede en gezond verstand beroofde.’

De Turkse premier Ahmet Davutoglu wees die beschuldigingen van de hand. ‘Niemand schenkt aandacht aan de leugens van de Sovjetpropagandamachine’, aldus Davutoglu volgens het Turkse persagentschap Anadolu.

Iran

Het Russische engagement in de strijd tegen terrorisme nam een groot deel van Poetins toespraak in beslag. Rusland wil zijn militaire rol in het Midden-Oosten dan ook sterk opvoeren.

Het Russische persagentschap TASS maakte tegelijkertijd bekend dat Rusland is begonnen met de levering van ‘S-300’ luchtverdedigingssystemen aan Iran. ‘Het contract werd getekend en de bestellingen worden uitgevoerd’, aldus Vladimir Kozhin, een medewerker bij het Kremlin. Iran en Rusland zijn bondgenoten in de Syrische burgeroorlog, beide landen steunen de Syrische president Bashar al-Assad in zijn strijd tegen de rebellen.