Meerderheid blijft verdeeld over Uplace-project
N-VA parlementslid Grete Remen: 'Ik hoop nog altijd op een njet'' Foto: Photo News
De beslissing om het ruimtelijk plan voor Uplace goed te keuren wordt ook bij de meerderheidspartijen niet unaniem goedgekeurd. Zowel binnen N-VA, Open VLD als CD&V is felle kritiek te horen. De oppositiepartijen, middenstandsorganisatie Unizo en de milieubewegingen herhalen hun bezwaren, terwijl Uplace, Voka en de kopstukken van de meerderheid de beslissing wel toejuichen.

De meest opvallende kritiek komt van Vlaams parlementslid Grete Remen (N-VA) 'Ik ben flagrant tegen Uplace. Het project is maatschappelijk niet meer relevant en staat haaks op een beleid dat handelskernen moet versterken. Ik hoop nog altijd op een njet', zo zei Remen aan Belga. Remen, zelf ondernemer en ceo van Damhert, ergert zich ook aan het feit dat Uplace zwaait met duizenden jobs. 'Dat is gewoon lachwekkend. Het gaat om tijdelijke jobs in de bouw. Dat terwijl de detailhandel goed is voor een omzet van 55 miljard euro en 230.000 duurzame jobs.'

Haar eigen partij neemt alvast afstand van haar standpunt. 'Grete spreekt vanuit de buik als ondernemer, maar zij volgt het dossier niet op voor de partij. Het is jammer dat ze zich laat meeslepen door de negatieve sfeerschepping rond het project', zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele aan Belga.

De N-VA-fractieleider benadrukt dat zijn fractie en partij achter de genomen beslissing blijven staan. 'Ik geloof ook echt dat het project voor een nieuwe dynamiek kan zorgen in de regio.Dat de jobs van Uplace ten koste zouden gaan van jobs bij kleinhandel in de buurt is een drogreden. Ik geloof echt dat het project voor economische groei in de regio kan zorgen. Ik betreur dat het debat verziekt wordt door een gebrek aan kennis en feiten.'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wees er vanmorgen in De Ochtend dat het gaat om een dossier dat hij geërfd heeft, maar dat de regering nu wel moet uitvoeren. Het dossier sleept immers al acht jaar aan. 'Ik ben niet voor of tegen Uplace. Dit is mijn dossier niet', zei de minister-president, 'maar ik ontvlucht mijn verantwoordelijkheid niet.'
.
Achterhaald project

Maar niet alleen de N-VA kamt met interne tegenkanting. Ook binnen Open VLD is er opvallende tegenkanting. Bart Somers, Open VLD-fractieleider in het Vlaams Parlement en burgemeester van Mechelen, distantieert zich publiek van het Uplace-project. 

CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel deelt die kritiek. Hij bestempelt Uplace als een 'uitloper van een beleid dat in het verleden werd gevoerd'. Hij vindt dat ondernemers in de handelskernen moeten ondersteund worden en ‘niet het slachtoffer worden van megalomane shoppingcentra’. Hij blijft ook nog afwachten of Uplace er uiteindelijk wel zal komen. 'Bovendien moeten we nog zien of het project in zijn huidige vorm de eventuele toets van de Raad van State zal doorstaan. Indien niet, is het over en uit. Een herhaling van de Uplace-saga is geen optie', zei de CD&V'er woensdagavond al in een persbericht.

Lokale politici

Lokale politici uit de omliggende gemeenten verzetten zich al langer, en lijken niet van plan hun verzet op te geven. ‘We houden hem aan zijn woord', reageerde Peter Van Kemseke, CD&V-fractieleider in de Vilvoordse gemeenteraad, op de uitspraken van Van den Heuvel. 'Het is hoog tijd dat we deze pagina omdraaien’.

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, is verontwaardigd. Hij beweert dat hij niet hij niet geconsulteerd werd over deze beslissing. 'Het is een beetje de nieuwe bestuursstijl aan het worden, beslissen los van de direct betrokkenen', stelt hij.

Wat betreft het fileprobleem, is hij zeer duidelijk. 'Het viaduct en de ring zorgen nu al voor milieuschade en fileleed. Men gaat ervan uit dat het probleem zal worden opgelost door er een buslijn naartoe te trekken. Alle studies daaromtrent spreken dat tegen.' Over de bewering dat er jobs zullen bijkomen, stelt Bonte dat dit niet klopt. 'Er zullen vooral jobs verdwijnen in de handelscentra van Mechelen, Leuven en Vilvoorde. Het is dus een schijnargument.'

'Plat op de buik'

Ook oppositiepartijen SP.A en Groen weigeren hun mening te herzien. ‘Dit is gewoon een slechte zaak. Dit is geen beslissing voor de toekomst, maar voor het verleden’, aldus Joris Vandenbroucke (SP.A). Zijn collega Katia Segers (SP.A) maakt zich ook zorgen over het feit dat in de beslissing sprake is van bijna 83.000 vierkante meter kleinhandel. ‘In het verleden was sprake van 55.000 vierkante meter. Zijn ze nu weer plat op de buik gegaan voor Uplace?’, vraagt Segers zich af.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) spreekt van een zoveelste staaltje ‘anti-klimaatbeleid’ van de Vlaamse regering. Hij begrijpt ook niet dat de regering een project doorzet ‘waartegen zeer breed protest bestaat van middenstandorganisaties tot milieuverenigingen, van academici tot politici van meerderheid én oppositie’.

‘Gebrek aan visie op toekomst detailhandel’

‘Het ontbreekt deze regering duidelijk aan een visie op de toekomst van de detailhandel. Met deze beslissing verwijst de regering haar eigen afspraken in het regeerakkoord over handelvestigingsbeleid naar de prullenmand’, reageert Karel Van Eetvelt van ondernemersorganisatie Unizo.

‘Positief signaal voor ondernemersklimaat’

Uplace zelf reageert woensdagavond tevreden op de beslissing van de Vlaamse regering. Met de beslissing kiest de Vlaamse regering voor ‘een rechtszeker en standvastig beleid’ en voor ‘jobcreatie en sociale integratie’, zo klinkt het. ‘Dit is een positief signaal voor het ondernemersklimaat in Vlaanderen.

Ook Voka - Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde reageert tevreden. Volgens directeur Paul Hegge betekent de beslissing ‘een kans om echt te starten met de reconversie van de verlaten industriezones in Vilvoorde en Machelen’.