Belastingdeals dreigen multinationals duur te staan te komen
Alles wijst erop dat de Europese Commissie de belastingdeals die ons land sloot met zo’n zestig multinationals, naar de prullenmand verwijst. In dat geval hangt de multinationals een factuur van 700 miljoen euro boven het hoofd.

De Europese commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, had vorige week nog een vergadering met het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over de zogenoemde excess profit rulings. Dat vernam De Standaard in Europese kringen. De Commissie onderzoekt die belastingdeals sinds begin dit jaar. De belastingafspraken maken het multinationals mogelijk een belangrijk deel van hun winst onbelast op te strijken.

Terugbetalen

De commissaris zou tijdens die vergadering nog eens duidelijk gemaakt hebben dat ze bij haar standpunt blijft dat die belastingdeals verboden staatssteun zijn. Een officiële veroordeling van het systeem ligt dan ook in het verschiet. En dat kan grote gevolgen hebben voor de bedrijven die zo’n deal met de Belgische fiscus gesloten hebben. De overheid wordt dan meestal verplicht om de gegeven staatssteun als gevolg van het belastingvoordeel terug te vorderen. In totaal zou het om een bedrag van 700 miljoen euro gaan, een bedrag dat bevestigd wordt door Van Overtveldt. 

Only in Belgium

Het systeem van de excess profit rulings werd in 2004 door de Paarse regering onder leiding van Guy Verhofstadt ingevoerd. Ons land trok er meer dan tien jaar mee de wereld rond om investeerders te lokken, onder het motto Only In Belgium.